Kuulen usein puhetta siitä, että saaristolaiset eivät osaisi uida. Tämä stereotypia ei pidä paikkaansa. Minua kiinnostaa tietää, että mistä se on saanut alkunsa?
Vastaus
Käsitys on varsin vanha, ja se mainitaan esimerkiksi Matkailulehden 1.8.1914 jutussa Uiskenteleva Suomi: "Saaristolainen uhmailee kylläkin merta purressaan, mutta jos hän joutuu veteen, vaipuu hän kuin riippa pohjaan. Asun saaristossa, lähimmät naapurini, eräs 30-vuotias kalastaja, eivät osaa uida vähääkään, toinen, kaljaasin kulettaja, yhtä vähän."
Nopea verkkohaku englanniksi paljastaa, että käsitys saarten asukkaiden (ja merimiesten) uimataidottomuudesta on kansainvälinen. Mitään yksimielisyyttä ei kuitenkaan tunnu olevan siitä, miksi näin olisi tai pitääkö käsitys edes universaalisti paikkansa.
Vaikuttaa siltä, että saaristossa on joskus tosiaan asunut ainakin joitain ihmisiä, jotka eivät ole osanneet uida. Nykyään uimataito lienee paljon yleisempi.
Kommentit
Merimiesten kohdalla uimataidottomuus selittyy sillä että aikana jolloim merirosvojen hyökkäys laivaan oli mahdollista, niin kapteeni mieluummin otti töihin uimataidottoman merimiehen siksi, että merirosvojen hyökätessä uimataidoton jää laivaan taistelemaan kun taas uimataitoinen hyppää laidan yli.
Kommentoi vastausta