Kun leipätaikinaan lisätään gluteenia niin mitä sinne lisätään? Missä muodossa gluteeni on, miltä se näyttää ja miten sitä saadaan?
Vastaus
Gluteeni on proteiini eli valkuaisaine, jota esiintyy venhä-, ohra- ja ruistuotteissa. Nämä viljat sisältävät gliadiini- ja gluteniini-nimisiä proteiineja, joista jauhoja yhdessä nesteen kanssa vaivattaessa muodostuu gluteenia. Leivonnassa sitä kutsutaan sitkoksi.
Gluteeni valmistetaan tekemällä vehnäjauhoista taikina ja pesemällä siitä pois tärkkelys. Jäljelle jää gluteeni, joka kuivataan ja jauhetaan, jolloin lopputuloksena on noin 80% proteiinia sisältävä jauho. Gluteenijauhoa myydään elintarvikekaupoissa esim. seitanin valmistusta varten.
Lähteet:
Pitkälä, Eeva: "Gluteenilla on kahdet kasvot". Kemia-lehti 2/2017. Luettavissa verkossa: https://www.kemiamedia.fi/wp-content/uploads/2017/03/Gluteenilla_on_kahdet_kasvot_Kemia-lehti_15_2_2017.pdf
Paistopintaa syvemmällä -blogi: https://paistopinta.net/jauhojen-vahvuus-ja-sitko/
Wikipedia: https://fi.wikipedia.org/wiki/Gluteeni
Kommentit
eli "gluteeniton" ei tarkoita sitä, että jokin lisäaine olisi jätetty pois, vaan gluteeniton tuote on tehty jauhoista, joista gluteeni on poistettu.
Tai jauhoista, joissa gluteenia ei ole alunalkaenkaan, esim. tattarista tai kaurasta.
Kommentoi vastausta