Kun ihminen on hulvaton, niin mikä on se hulva, joka häneltä puuttuu? Joka hulvallillisella ihmisellä ihmisellä ilmeisesti on?
Vastaus
Sana hulvaton tarkoittaa nykykielessä mahtavaa, uskomatonta tai posketonta. Murreilmaisuna erityisesti Satakunnassa hulvaton on merkinnyt kunnotonta, kelvotonta, huolimatonta, vetelystä tai hulttiota.
Sana juontaa juurensa seuraavista murreilmaisusta:
hulvata eli rynnätä tai ahmia sekä verbistä
hulvahtaa merkityksessä tulvahtaa tai syöksähtää
hulvastaa, hulvastella eli juosta päämäärättömästi tai viettää sopimatonta elämää
hulvehtia eli tulvia
omin hulvin eli omin luvin tai omin avuin
sekä hulvalta tai hulvakasti, joilla tarkoitetaan runsaasti tai tyllin kyllin.
Siitä, onko sanalla hulva jokin merkitys, ei teoksessa Suomen sanojen alkuperä (2000) kerrota.
Kommentit
Kantasana ei luultavasti ole hulva vaan hulpa. Etymologinen sanakirja Suomen sanojen alkuperä (SKS 2001) kertoo, että hulpa-sanaa on paikoitellen käytetty samassa merkityksessä kuin hulpio eli kankaan kudottu reuna. Sanassa hulvaton sanavartalo on heikossa asteessa, eli p vaihtunut v:ksi (vrt. kelpo-kelvoton, salpa-salvaton).
Loistava havainto!
Hulpa merkityksessä "kankaan (kudottu) reuna, hulpio, hulpioreuna" on myös etymologisen sanakirjan päivitetyssä verkkoversiossa, vanhan kirjasuomen sanakirjassa,Tornionlaakson meänkielen sanakirjassa ja murresanakirjassa (viimemainittu tuntee muitakin merkityksiä). Lisäksi se löytyi monesta saamenpuvun valmistusta esittelevästä verkkotekstistä, merkityksessä "puvun helman alaosa".
https://kaino.kotus.fi/ses/?p=qs-article&etym_id=ETYM_8d2770beabe4582d6…
https://kaino.kotus.fi/sms/?p=article&sms_id=SMS_65492a264400cd5161fd0d…
Millaisia mahtoivat olla hulpasivuiset ja sileäsivuiset viikatteet, joita kaupattiin lehti-ilmoituksissa sata vuotta sitten?
Kommentoi vastausta