Kumpi seuraavista nimistä on oikein? Reippahasti käypi askeleet vai Reippahasti käypi askelet? Entä kun laulussa mainitaan lasten saamat lahjat, miksi nukesta puhutaan vauvana? Entä tarkoitetaanko laulussa veikko-sanalla Veikko-nimistä vai veljeä? Nimittäin alkuperäisessä ruotsinkielisessä tekstissä sanotaan, että pikkuveli saa keinuhevosen ja veljen nimeä ei mainita niin ajattelin että suomenkielisessä veikko viittaisikin veljeen jonka nimeä ei haluta mainita vaikka itse olen ymmärtänyt sen aiemmin niin, että kyseessä on Veikko-niminen lapsi.
Vastaus
Kappaleen nimi on Reippahasti käypi askelet (säv.. Emmy Köhler, alkup. san. Sigrid Sköldberg-Pettersson, käännös nimeämätön). Se löytyy useista nuottivihoista ja sanat löytyvät verkostakin. Nukesta vauvana puhuminen lienee runouden ja taiteen vapautta ja veikko laulussa on veli eikä erisnimi, se on pienellä alkukirjaimella kirjoitettu. Laulu löytyy esimerkiksi Lasten omat joululaulut -nuottivihosta.
Kommentit
"Askel" ja "askele" ovat saman sanan rinnakkaismuotoja, yhtä oikein kumpikin. Kielitoimiston sanakirjassa huomautetaan, että pitempää (e-päätteistä) käytetään tavallisesti lyhyemmän (l:ään päättyvän) taivutusmuotoja korvaamassa.
Suomennoksen syntyessä saattoi monikko "askelet" olla yleisempi kuin nykykielestä tuttu "askeleet".
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/askel
https://www.kielitoimistonsanakirja.fi/askele
Nykysuomen sanakirjan (1. osa, 1951) selityksessä "askel, askele" esitetään tarkemmin noiden vaihtoehtojen käyttöä sanaa taivutettaessa.
https://kaino.kotus.fi/ns/Nykysuomen_sanakirja_1_A-I.pdf
Anteeksi epäselvyys. Tarkoitin siis, että onko laulun nimen viimeinen sana "askeleet" vai "askelet"? Kun noita molempia olen nähnyt käytettävän laulun nimestä puhuttaessa.
Alkuperäiset sanat ovat ruotsinkieliset. Käännöksessä kumpaisenkin muodon (askel - askele) käyttö on yhtä uskollista alkutekstille. Mikä estää kulloistakin julkaisijaa valitsemasta oman kielitajunsa mukaan?
Kommentoi vastausta