Kumpi on halvempi palkata,keikkatyöläinen,vai vakituinen työntekijä?
Vastaus
Kysymykseen ei ehkä ole täysin yksiselitteistä vastausta. Tapauskohtaisesti yritykselle voi olla joskus edullisempaa käyttää keikkatyöläistä.
Tässä opinnäytetyössä on selvitelty vuokratyövoiman ja oman rekrytoinnin kannattavuutta työnantajalle: https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/65216/kauranen_hanna.pdf?…
Kun tutkimuksessa koottiin esimerkkien perusteella laskettujen palkkojen ja kulujen tulokset yhteen, päädyttiin tulokseen, että taloudellisesti vuokratyövoima on kalliimpaa. On kuitenkin huomioitava, ettei laskelmissa otettu huomioon aivan kaikkia työnantajalle koituvia kustannuksia, sillä jotkin kustannukset eivät ole kaikilla, vaan ne voivat olla joissakin tilanteissa yrityskohtaisia.
Henkilöstövuokrausyritykset saattavat itsekin markkinoinnissaan todeta, että jokaiseen rekrytointitarpeeseen ei kannata käyttää ulkoistettua rekrytointia tai henkilöstövuokrausta.
https://sofiafuture.fi/voiko-henkilostovuokraus-olla-omia-tyontekijoita…
https://www.staffmill.fi/onko-henkilostovuokraus-edullista/
Eräs esimerkki julkisen sektorin kalliista keikkatyövoimasta ovat lääkärit. Syrjäseudun kuntien on joskus vaikea löytää vakituisia lääkäreitä työskentelemään terveyskeskusten palveluihin. Niinpä turvaudutaan keikkalääkäreihin, tosin heitäkään ei aina tahdo saada isollakaan rahalla. Ylen verkkouutisen mukaan normaalin virkaehtosopimuksen mukaisiin korvauksiin verrattuna kustannus per lääkärihenkilötyövuosi voi olla noin 1,5 kertainen: https://yle.fi/a/3-6904273
Kommentit
Aikoinaan erään konepajan mestari sanoi aloittelevalle suunnittelijalle, että pitää käyttää valmiina varastoissa olevaa tavaraa, eikä tilata uutta. "Kun omista tavaroista tehdään ja omat miehet tekee, niin se ei maksa mitään!". Ajatuksenahan oli, että jokatapauksessa miehille maksetaan yhtä paljon tekivät tai eivät yhtään mitään. Sitten kun mentiin konsulttipohjaiseen toimintaan, eli "keikkatyöläisiin" myös suunnittelussa, niin varastot ja omat miehet jäivät historiaan. No, laatu laski ja hinnat nousi ja jouduttiin jatkuvan kilpailuttamisen tielle.
Kas kun ei kilpailutettu varastointiakin, jolloin riski olisi varastonhoitajalla.
Vuokratyöfirman lähettämä lasku on tosin verovähennyskelpoinen ostajalle yritykselle, ihan toisin kuin oman väen palkat. En tiedä millainen motivaatio tällä voisi olla. Toisaalta vuokratyöntekijä ei (välttämättä) kerrytä pekkasia tai myös lomapäivät voidaan maksaa ulos palkassa niitä kerryttämättä. Tämän jälkeenkin joku vielä kiistää sen että meillä olisi muka useammat työmarkkinat, ja menemättä halpatuontityövoimaan, joka ei kyllä työllistä muuta kuin itsensä
Kommentoi vastausta