Kumpi määritettäisiin mielenterveysongelmaiseksi, se joka uskoo olevansa paholaisen riivaama vai se joka uskoo karkoittavansa paholaisen muka riivatusta ihmisestä?
Vastaus
Yliluonnolliset, kummallisiksi mielletyt kokemukset ovat varsin yleisiä eivätkä ne liity välttämättä mielenterveysongelmiin.
- M.-L. Honkasalo & K. Koski: Mielen rajoilla — Arjen kummat kokemukset (SKS, 2017)
Monissa yhteisöissä kokemukset pahoista hengistä tai paholaisesta sekä niiden valtaan joutumisesta ovat yleisiä. Täten myös paholaisen karkottamiseen liittyvät perinteet ovat yleisiä.
- A. Pakaslahti & M. O. Huttunen (toim.): Kulttuurit ja lääketiede (Duodecim, 2010)
- https://teologia.fi/2013/03/asiantuntijat-analysoivat-kirkon-demonipuhe…
Toisinaan yliluonnolliset uskomukset, kuten käsitys pahojen henkien tunkeutumisesta tai yliluonnollisista kyvyistä, voivat kuitenkin liittyä todellisuudentajun häiriintymiseen, jolloin samanaikaisesti ilmenee usein poikkeavaa huolestuneisuutta tai muita mielenterveysongelmiin viittaavia oireita.
- V. Kinnunen: Uskonnollisten harhaluulojen hoito kognitiivisessa psykoterapiassa (Kognitiivinen psykoterapia, 2013, 10 (1)) https://kognitiivinenpsykoterapia.fi/system/files/inline-files/Uskonnollisten%20harhaluulojen%20hoito%20kognitiivisessa%20psykoterapiassa.pdf
Erilaisten uskomusten ja käytöksen määrittely poikkeaviksi, mielenterveysongelmiin liittyviksi ilmiöksi ei ole aina yksiselitteistä.
- D.J. Stein et al.: What is a mental disorder? An exemplar-focused approach (Psychol Med, 2021, 51(6)) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33843505/
Määritelmät ovat myös aika- ja kulttuurisidonnaisia joten yhdessä kontekstissa epänormaalina kuvautuva ajattelu voi vaikuttaa toisessa yhteydessä ymmärrettävänä ja tavanomaisena.
- T. Vesterinen: Onko normaalia olla mielisairas? https://antroblogi.fi/2017/01/onko-normaalia-olla-mielisairas/
Kommentoi vastausta