Kuinka paljon Suomessa on sensuroitu kautta piiloon maalattu kirkkojen seinämaalauksia historian varrella?
Ja miten paljon muuten kirkkojen sisustukseen on puututtu, esim. kuolemaa ja kadotusta kuvaavien asioiden osalta?
Löytyytkö aiheesta kirjallisuutta? Lähinnä kiinnostaisi tietää mitä on sensuroitu ja löytyykö luonnoksia tms. alkuperäisistä.
Vastaus
Verkosta aiheesta ei löydy kovin paljon tutkimusta. Kaskinen, Katja-Maaria: Nykytaiteen ja Suomen evankelis-luterilaisen kirkon välinen suhde : se, mikä on mahdollista, ei vielä ole todellisuutta (2024) Opinnäytetyö on tuorein tutkielma aiheesta. Linkki Opinnäytetyöhön.
Finna.fi haulla (aihehakusanat kirkkotaide ja sensuuri) löytyi kymmenen kirjaa, jotka saattavat käsitellä aihetta. Esim. Nummelin Rolf, Reitala Aimo: Taidehistoriallisia tutkimuksia = Konsthistoriska studier. 1. sekä Jyränki Juulia: Tapaus Neitsythuorakirkko. Linkki hakutulokseen.
Aiheesta löytyy materiaalia myös haulla Sensuuri kirkkotaiteessa. Linkki Finna hakutulokseen.
WorldCat haulla ja hakusanoilla Censorship in church art, löytyy runsaasti englanninkielistä materiaalia aiheesta. Tosin ei suomalaisesta sensuurista. Linkki hakutulokseen.
Kenties tässä olisi hyvä tutkimusaihe.
Kommentit
Suomessa (eli Ruotsin suomenkielisessä osassa) uskonpuhdistus sujui jopa Ruotsiin verrattuna aika kiihkottomasti. Vasta protestanttisuuden jo vakiinnuttua kirkoista alettiin siivota katolisuudelle ominaista koristelua pois vääräoppisuuden nimessä. Suomessa taidetta ei kuitenkan tuhottu vimmaisesti kuten monessa muussa maassa, vaan esimerkiksi patsaita pantiin varastoon.
Tarkemman tiedon etsintä kannattaisi siis suunnata kirjallisuuteen, joka koskee tätä ajanjaksoa ja ylipäätään luterilaisuuden suhdetta katolisuuteen.
Vielä 1980-1990 luvuillakin on joissakin kirkoissa kylmästi ylimaalattu seinillä olevia freskoja, jotka tosin oli tehty vasta 40-50- luvulla. Kyseessä ei ollut mikään sensurointi, vaan entisöinti olisi maksanut enemmän, joten päätettiin vaan kylmästi maalata ylitse. Ehkä sama syy on ollut joskus aikaisempienkin freskojen "tuhoamisen" taustalla, eli raha, eikä sensuuri.
Kommentoi vastausta