Kuinka löytäisin kirjan, tietokantoja tms. joita aloitteleva sukututkija voisi käyttää hyödyksi etsiessään tietoja sukulaisistaan.
Vastaus
Kirjastossa sukututkimus on luokassa 99.3. Oppaita ovat esimerkiksi Eine Kuisminin Sukua tutkimaan (2014) ja Marja Huovilan Sukututkimuksen käsikirja (2009).
Tietoa kirjastojen aineistoista löytyy netistä, esim. Päijät-Hämeen kuntien ja kaupunkien kirjastot ovat tietokannassa https://lastu.finna.fi/ . Suomen kirjastojen yhteistietokantoja ovat Melinda https://melinda.kansalliskirjasto.fi ja Finna.fi, https://finna.fi, josta löytyy viitteitä aikakauslehtiartikkeleihin ja kirjoihin.
Suomen sukututkimusseuran sivuihin kannattaa tutustua https://www.genealogia.fi/ Aloittaa voi vaikka sen Sukututkimuksen aloittaminen -sivusta: https://www.genealogia.fi/sukututkimuksen-aloittaminen/ Sivustolla on hyödyllisiä sukututkimukseen liittyviä linkkejä. Digitaaliset tiedonlähteet on koottu ja kuvailtu Digitaalisen sukututkimuksen oppaaseen, https://www.genealogia.fi/digitaalisen-sukututkimuksen-opas/.
Muita esimerkiksi Lahden seudun sukututkijat ry:n kotisivu https://lahdenseudunsukututkijat.com/wordpress/ , Arkistojen portti http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Teema:_Sukututkimuksen_perusl%C3%A4hteit%C3%A4 ja http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Teema:_Sukututkimus
Sukunimistä voi etsiä tietoa Tuomas Salsteen sukunimihausta http://www.tuomas.salste.net/suku/nimi/index.html ja Pirjo Mikkosen ja Sirkka Paikkalan teoksesta Sukunimet.
Pitäjistä ja kunnista on julkaistu historiateoksia. Esimerkiksi Jääskestä Jääsken kirja ja kolmiosainen Jääsken kihlakunnan historia sekä Antti O. Arposen ja Reijo Miettisen ENSO Jääsken pitäjän teollisuuskeskuksen elämää 1800-luvulta syksyyn 1944.
Maatiloista on hakuteoksia, joissa ei kuitenkaan ole Suomen kaikkia maatiloja. Näistä laajimmat ovat moniosaiset Suuri maatilakirja (1960-luvulta) ja Suomen maatilat (1930-luvulta).
Kansalliskirjaston digitoiduista aineistoista sanomalehdet, aikakauslehdet, pienpainatteet ym. löytyvät täältä https://digi.kansalliskirjasto.fi/etusivu . Esimerkiksi sanomalehtien haulla https://digi.kansalliskirjasto.fi/sanomalehti/search voi etsiä suoraan sanomalehtien sisältöä valitsemillaan hakusanoilla. Kovin yleisellä sanalla ilman mitään rajauksia saa yleensä uuvuttavan määrän tuloksia. Tässäkin tapauksessa kannattaa tutustua hakuohjeisiin ja kokeilla erilaisia tapoja hakea.
Finnassa on Suomen arkistojen, kirjastojen ja museoiden aineistoa https://www.finna.fi/
Eri opistot järjestävät sukututkimukseen liittyviä kursseja, joilla saanee myös asiantuntevia vinkkejä. Lahdessa niitä järjestää Wellamo-opisto https://www.wellamo-opisto.fi/
Kommentoi vastausta