Kirjoitetaanko maatilahallitus isolla vai pienellä? Tarkoitan siis entistä keskusvirastoa.
Vastaus
Kielitoimiston ohjepankista löytyvät ohjeet alkukirjaimesta viranomaisten, virastojen ja oppilaitosten nimissä, http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/203
Siellä sanotaan mm. näin: Valtionhallinto koostuu monenlaisista laitoksista, joiden nimet voivat olla hyvinkin erityyppisiä. Alkukirjaimen koko määräytyy yleensä sen mukaan, minkätyyppistä laitosta nimen loppuosa tarkoittaa. Isolla alkukirjaimella kirjoitetaan valtion keskushallinnon virastojen ja laitosten, valtionyhtiöiden, valtion oppilaitosten ja lakisääteisten eläkelaitosten nimet. Pienellä alkukirjaimella kirjoitetaan valtion keskushallinnon ylinten hallintoelinten ja ministeriöiden sekä tuomioistuinten ja poliisiviranomaisen nimet. Tarkempia ohjeita löytyy ohjepankista.
Kotimaisten kielten keskuksesta löytyy myös lista valtionhallinnon nimistä ja niiden lyhenteistä, http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/533.
Tosin maatilahallitusta ei löydy listasta, sen sijaan se löytyy laista, Finlex https://finlex.fi/fi/laki/alkup/1988/19880180 ja myös esim. Finto-sanasto, http://finto.fi/cn/fi/page/15804A. Niissä maatilahallitus on kirjoitettu pienellä alkukirjaimella.
Yleisnimet ja erisnimet Iso suomen kielioppi, http://scripta.kotus.fi/visk/sisallys.php?p=553
Kommentit
Lakikirja ei ole oikeinkirjoitusopas. Lakitekstissä on vanhastaan kirjoitettu pienellä sellaistenkin organisaatioiden nimet, jotka yleiskielen ohjeiden mukaan ovat erisnimiä. Jos siis luonnostelet muutoksia olemassa olevaan lakiin, katso mallia vanhasta osuudesta, mutta muissa yhteyksissä käytä ohjepankkia ja muita kielenoppaita.
Finto-sanasto kuitenkin on virallinen. Tosin kun linkin avaa, käy ilmi että tietoja siirretään uuteen tietokantaan, mutta kun yritän selvittäää, miltä sivustolta sitä voisi seleta, niin löydän vain viittauksia Aleph-ohjelmaan, joka tietojen lukuun tarvitaan. Onpa sekavaa.
Kommentoi vastausta