Katson mielelläni Elonetista ja Elävästä arkistosta vanhoja lyhytfilmejä ja dokumentteja, useat 60-70-luvuilta. Suomessa näytti olevan aikoinaan maakunta…

Kysytty

Katson mielelläni Elonetista ja Elävästä arkistosta vanhoja lyhytfilmejä ja dokumentteja, useat 60-70-luvuilta.
Suomessa näytti olevan aikoinaan maakunta-messuja, eri tapahtumien näyttelyitä, kaupunkien ja kuntien esittely-elokuvia, tavaratalojen avajaisia...jne.
Presidentti Kekkonenkin jaksoi olla useissa filmeissä seisomassa käsivarret rinnan päällä ristissä.
Miksi noita dokumentteja, katsauksia oikein tehtiinkään?
En tarkoita nyt Finlandia-katsauksia vaan ihan telkkari-aikaan näytettyjä lyhtyfilmejä.
Ja toinen kysymys:
Miksi tuollaisia maakuntamessuja- näyttelyitä, jonne ihmiset vaeltavat tuhatmäärin ei enää ole.
(Ja kysymykselläni en tarkoittanut nyt Helsinkiä)

Vastaus

Vastattu

Dokumentaarinen lyhytelokuva on tärkeä elokuvan ja televisiokerronnan muoto niin Suomessa kuin muuallakin. Suomessa sen historiassa tärkeä ajanjakso oli ns. veronalennuskuvien vaihe vuosina 1933–1964. Elokuvaesityksiä, kuten muitakin huveja, verotettiin ankarasti, mutta verotuksesta sai helpotusta, jos pääkuvan edellä näytti valistavan kotimaisen lyhytelokuvan. Näin valtio tuki elokuva-alaa ja samalla pyrki ohjaamaan ohjelmistoa tervehenkisempään suuntaan. Toisaalta monet yhteiskunnan tahot saivat näistä alkukuvista hyvän kanavan julkisuuteen.

”Veronalennuskuvia” valmistamaan kehittyi kokonainen teollisuudenhaara. Lyhytkuvia valmistettiin valistus- ja PR-tarkoituksissa esimerkiksi kuntien, järjestöjen ja yritysten tarpeisiin. Lyhytkuvien perinne siirtyi 1960-luvulla televisioon erilaisten tv-katsausten ja tietoiskujen muodossa. Toisaalta televisio myös kierrätti vanhoja lyhytelokuvia.

Lyhytelokuvista kertovat erinomaisesti Jari Sedergren ja Ilkka Kippola kirjoissaan ”Dokumentin ytimessä : Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1904-1944” (SKS, 2009) ja ”Dokumentin utopiat : Suomalaisen dokumentti- ja lyhytelokuvan historia 1944-1989” (SKS, 2015).

Maakuntamessut olivat varsin yleinen lyhytkuvien aihe. On vaikea sanoa, miksi tällaisia suuria yleismessuja ei nykyään juuri järjestetä. Ilmeisesti on katsottu kaupallisesti hyödyllisemmäksi järjestää kullekin alalle omistettuja rakennus-, matkailu-, kirja- ym. messuja.

6 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.