Kansakoulunopettaja, päätoimittaja Frans Oskar Virtanen on valmistunut Rauman seminaarista v. 1910. Mitä muuta hänesta tiedetään?
Vastaus
Helsingin kaupunginkirjaston varastosta löytyy teos "Rauman seminaari 1896-1946 : muistojulkaisu", jossa kerrotaan Frans Oskar Virtasen värikkäistä elämänvaiheista ja jossa hänestä on myös kuva. Lisätietoja löytynee järjestöjen historiikeistä, vuosikertomuksista, matrikkeleista, paikallishistoriallisista teoksista ja arkistolähteistä. Virtanen oli niin monessa mukana, että mahdollisia tiedonlähteitäkin on paljon.
Tietokannoista voi aluksi hakea teosten nimiä. Suomen kansallisbibliografiasta, Fennicasta, osoitteessa http://fennica.linneanet.fi löytyvät esimerkiksi viitteet teoksiin "Vanhaa Imatraa sanoin ja kuvin" tai Vaalama: "Yhdyskuntaa rakentamassa: Ylä-Vuoksi 1927-1977: 50 YV". Sopivia hakusanoja voisivat olla esim. ylä-vuoksi, Imatra tms. kun hakutapana käyttää sanahakua.
Linda on tieteellisten kirjastojen yhteistietokanta osoitteessa http://linda.linneanet.fi . Sieltä löytyi viite Soikkelin teokseen: "Ajankuvia Vuoksen varrelta : YV 60".
Järjestöjen vuosikertomuksia ja historiikkejä löytyy mm. Eduskunnan kirjastosta. Eduskunnan kirjaston osoite on http://www.eduskunta.fi/kirjasto .
Paikallishistoriakirjojen aarteita löytyy Suomen sukututkimusseuran kirjastosta. Sukututkimusseuran kotisivulta, osoitteesta http://www.genealogia.fi kannattaa myös katsoa mitä löytyy Luetteloita ja hakemistoja -otsikon alta.
Sukututkimusseuran toiminnanjohtaja Leif Mether on koonnut bibliografian koulumatrikkeleista, josta varmaankin olisi hyötyä. Teoksen nimi on "Koulumatrikkeleja = Skolmatriklar". Teos löytyy esim Helsingin yliopiston kirjastosta. Matrikkeleita kannattanee kysellä Helsingin yliopiston kirjastosta tai sukututkimusseuran kirjastosta.
Kirjastot keräävät ja säilyttävät usein paikallishistoriallisesti kiinnostavaa aineistoa, joista ei aina helposti löydy viitteitä tietokannoista. Yleisten kirjastojen kotisivulta, osoitteesta http://www.kirjastot.fi otsikon "kirjastot" alta löytyvät kunnankirjastojen osoitteet ja linkit heidän tietokantoihinsa. Koska Virtanen oli musiikki- ja urheilumies saattavat erikoiskirjastojenkin kokoelmista löytyä hänestä tietoja.
Kansallisarkiston, maakunta-arkistojen, sota-arkiston jne. yhteystiedot löytyvät Arkistolaitoksen kotisivulta osoitteesta http://www.narc.fi ja Hämeenlinnan kaupunginkirjaston Makupalat-sivuilta osoitteesta http://www.makupalat.fi/historia.htm .
Kommentoi vastausta