KAJn tunnetuksi tekemä Vöyri (Vörå) on itsenäinen kunta Vaasasta koilliseen päin. Mistä tulee Vaasan keskustan tuntumassa olevan kaupunginosan nimi Vöyrinkaupunki (Vöråstaden)?
Vastaus
Suomalainen paikannimikirja (Karttakeskus, 2007) selittää Vöyrinkaupungin nimeä seuraavasti: "Tämä asutusalue uudessa Vaasassa kasvoi 1800-luvun lopulla rautatien ylikäytävän pohjoispuolelle. Perimätiedon mukaan monet muuttajat tulivat Vöyriltä, ruots. Vörå, ja siksi uudisasutus sai – ensin leikillisesti, myöhemmin virallisestikin – nimen Vöråstaden. Alue oli vielä 1900-luvun alussa pääosaltaan ruotsinkielistä, mutta suomalainen käännös Vöyrinkaupunki syntyi tiettävästi puhekielessä jo niihin aikoihin. Eräässä nimiluettelossa vuodelta 1926 ei kuitenkaan suomalaista vastinetta vielä mainita."
Kommentit
Tilastollisten vuosikirjojen mukaan Vaasan (vir. Nikolainkaupungin) asukkaista oli vuonna 1910 kutakuinkin yhtä monta suomen- kuin ruotsinkielistä.
stat.fi
Paikkakunnan oman, Suomen vanhimman yleisen kirjaston vastaus
https://www.kirjastot.fi/kysy/mista-ja-koska-vaasan-voyrinkaupunki?from…
"Uusi Vaasa" viittaa siihen, että Vaasan kaupunki tuhoutui melko perusteellisesti tulipalossa kesällä 1852. Merenkurkun kohdalla maa oli ehtinyt kaupungin olemassaolon aikana kohota niin paljon, että kaupunki päätettiin rakentaa uuteen paikkaan aivan merenrantaan. Virallisesti siirtoon kului kymmenen vuotta, ja siksi monet nykyisen keskustan rakennukset ovat 1860-luvulta, ajalta ennen kuin rautatieliikenne ulottui sinne asti.
Tarinan mukaan tulipaloon syyllinen oli Vöyriltä kaupunkireissulla ollut varomaton tulenkäsittelijä.
Digitoiduissa sanomalehdissä näkyy Vöyrinkaupunki-nimi jo vuoden 1907 eduskuntavaalien äänestysaluejaon esittelyssä. Vaasan kaupungin toinen äänestysalue: kaupungin koillisosa (torilta hautausmaalle), johon sisältyy mm. Vöyrinkaupunki. Äänestyspaikkana Vöyrinkaupungin kansakoulu. (Pohjan Poika -lehti 13.3.1907)
Sama tiedote oli ruotsiksi Vasabladetissa 12.3.1907.
Vöyriläiset voivat päätyä nykyäänkin Vaasan Vöyrinkaupunkiin. KAJ'n A eli Axel on opiskeltuaan ja asuttuaan Helsingissä palannut Pohjanmaalle ja asettunut juuri siihen kaupunginosaan, vaasalaisittain Vörkkärille (i Vöråstan).
Lidret, Yle Areena
Kommentoi vastausta