Kaipaisin ehdotuksia kaunokirjallisuudesta, jossa käsitellään tavalla tai toisella unettomuutta. Mitä teoksia suosittelette?

Kysytty

Kaipaisin ehdotuksia kaunokirjallisuudesta, jossa käsitellään tavalla tai toisella unettomuutta. Mitä teoksia suosittelette?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

 

Tina Lifländerin romaani Hyvä yö kertoo hoitokodissa vuorotyötä tekevästä Nannasta, joka kärsii unettomuudesta. Lääkäreistä ja lääkkeistä ei tunnu olevan apua. Hoitokodin asukas Tyyne valvoo myös, muistellen sota-aikaa, puolisoaan ja lapsiaan. Teos kuvaa unettomuutta, väsymystä ja hoitokodin raadollista arkea.

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.4167264

Unettomuus on erityisesti jännityskirjallisuudessa ja kauhukirjallisuudessa paljon käytetty teema. Unettomuus koetaan usein pelottavana asiana ja se toimii erittäin hyvin jännitteen luojana näissä genreissä. Marko Hautalan Pimeän arkkitehti on esimerkki tuoreesta kotimaisesta kauhukirjasta, jossa unettomuus kiristää tunnelmaa.

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.4051860

Jyrki Kiiskisen Tanssiva karhu- kirjallisuuspalkinnolla palkittu runokokoelma Kun elän, kertoo jälkimmäisessä osiossaan valvomisesta ja unettomuudesta. Uneton yö on sarja runoja, joissa minäkertoja valvoo vuoteessaan kello yhdestä aamuseitsemään.

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.340789

Unettomuudesta puhuttaessa ei voi sivuuttaa Franz Kafkaa. Kafka kärsi koko elämänsä kroonisesta unettomuudesta ja hänen tuotantonsa voidaankin katsoa saaneen vaikutteita pitkistä valvotuista öistä, jolloin Kafka ahdistuneena kirjoitti ylös pelkojaan ja unettomuuden nostamia hallusinaatioita. Kafka itse uskoi kirjoittamisen pakon olevan syy hänen unettomuuteensa, mutta myös suuri inspiraation lähde - ainoa tapa, jolla hän pääsi yhteyteen salatun alitajuntansa kanssa. Kafkan novellit tuovatkin elävästi mieleen unen ja valveen rajamailla hapuilevan pelokkaan yksilön, jolle arkimaailma näyttäytyy usein absurdissa ja käsittämättömässä valossa. Kafkan novellikokoelmia:

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.299630

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.342747

Marcel Proust, toinen tunnettu unettomuudesta kärsinyt kirjailija, on kuvannut hyvin Kadonnutta aikaa etsimässä – sarjan ensimmäisessä osassa Swannin tie. I, Combray, kuinka unettoman ihmisen mieli ei toimi samalla logiikalla kuin valvemieli, vaan jää kiertämään loputonta ajatusten kehää saamatta mistään kiinni. Kirja ei sinänsä käsittele erityisesti unettomuutta, mutta sarjan alku on yksi tunnetuimpia unettoman yön ja aamuisen heräämisen kuvauksia kirjallisuuden historiassa. Muistaminen, muistojen epäluotettavuus ja niiden palauttaminen mieleen on koko sarjan avainteema, ja usein unettoman mieli askarteleekin juuri näiden asioiden parissa.

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.3533517

Kevin Huizengan Glenn Ganges : The River at Night sarjakuva-albumi kertoo Glenn Ganges nimisestä miehestä, joka ajattelee aivan liikaa ja kärsii kroonisesta unettomuudesta ja ahdistuksesta. Lyhyet tarinat kertovat Glennin ja hänen puolisonsa Wendyn arkisesta elämästä kymmenen vuoden ajalta. Glenn etsii ratkaisua ja apua unettomuuteensa, samalla kun pariskunnan elämä etenee taustalla antaen kehyksen Glennin sisäisille ongelmille.

https://vaski.finna.fi/Record/vaski.3994337

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.