Jos lähetän kirjoittamani romaanin kustantajalle ja se ottaa kirjan kustannettavakseen. Paljonko on kirjailijan palkkio vrt palkkatyö?
En tarkoita palkkioita kirjan myynnistä, se on kai eri asia.
Entä näytelmäkirjailija? Paljonko saa hyväksytystä kärikirjoituksesta? Enkä tässäkään kysy esityskorvauksia.
Kun näitä tietoja ei tunnut saavan a.o. ammattiliitoilta ellei ole jäsen.
Vastaus
Yksiselitteistä vastausta kirjailijan palkkiosta – saatikka tarkkaa summaa – on mahdotonta antaa. "Kustannussopimukset voivat näyttää hyvinkin erilaisilta riippuen siitä, mikä kustantamo on kyseessä ja millaisiin ehtoihin kirjailija ja kustantaja ovat neuvottelussa päätyneet", niin kuin Kirjailijaliiton verkkosivulla todetaan.
"Kirjailijan tekijänpalkkion tulee olla asianmukainen ja oikeasuhtainen korvaus kirjailijan työstä. Tekijänpalkkio lasketaan prosenttiosuutena kirjan arvonlisäverottomasta myyntitulosta, jolla tarkoitetaan kirjakaupan tai muun vähittäismyyjän saamiensa alennusten jälkeen kustantajalle maksamaa arvonlisäverotonta hintaa. Myyntitulosta ei vähennetä kustantajan kuluja, kuten graafikon tai kustannustoimittajan palkkioita, markkinointi- tai painatuskuluja."
"Kirjailija ja kustantaja neuvottelevat palkkioprosentista, joka määrittyy yleensä julkaisumuodoittain. Tavanomainen vaihteluväli on 21–26%. -- Lisäksi hyvien käytäntöjen mukaan osa palkkiosta maksetaan kirjailijalle ennakkona." On huomattava, ettei kustannussopimusta tehtäessä maksettava raha ole erillinen palkkio, vaan ainoastaan ennakkoa sovitusta tekijänpalkkiosta.
Oivallisen kuvan kirjailijan toimeentulosta antaa Pirjo Rautiaisen kirjan Esikoiskirjailijasta kirjailijaksi (Avain, 2013) luvun Toimeentulo ensimmäinen kappale: "Kirjailijan mediaaniansio kaunokirjallisesta työstä vuonna 2010 oli 2 000 euroa vuodessa [2 663,18€ Tilastokeskuksen rahanarvonmuuntimella vuoden 2024 rahaksi muutettuna]. Erilaiset apurahat muodostavat merkittävän osan kirjailijakunnan toimeentulosta – apurahoitus ja muu kirjailijan ammattiin liittyvä tulo nostavat kirjailijan mediaanitulon 9 745 euroon [12 976,36€] vuodessa. Esikoiskirjailijoita nämä luvut hämmästyttävät. Miten kirjoittamisella voi tulla toimeen? Tuula-Liina Varis toteaa, että käytännöllisimpiä neuvoja kirjailijan ammattia harjoittavalle on se, mitä Paavo Haavikon kerrotaan sanoneen: 'Jos aikoo elää kirjoittamalla, on sitten kirjoitettava niin, että elää sillä.'"
Tilastokeskuksen mukaan suomalaisten palkkatulonsaajien palkka- ja palkkiotulojen mediaani vuonna 2024 oli alimmillaankin 3 197 euroa. Jos jätetään kirjailijoiden apurahat huomiotta ja vertaillaan vain mediaaniansioita, nähdään, että palkkatyöläinen saa jo kuukaudessa suuremman summan kuin kirjailija koko vuoden aikana. Kirjailijan ansiot ovat siis vain noin 1/14 palkkatyötä tekevän mediaaniansioista. (Mediaani tarkoittaa järjestetyn ryhmän keskimmäistä havaintoa. Puolet tarkastelun kohteena olevasta ryhmästä ansaitsee mediaania enemmän ja puolet mediaania vähemmän.)
Kustannussopimus - Kirjailijaliitto
Rahanarvonmuunnin | Tilastokeskus
Tulorekisterin palkat ja palkkiot | Tilastokeskus
Kommentit
Alkuperäiseen varsinaiseen kysymykseen "Jos lähetän kirjoittamani romaanin kustantajalle ja se ottaa kirjan kustannettavakseen" vastauksena voi (kirja-alalla ja sen liepeillä pian 25 vuotta toimineena) todeta, että sopimusennakko on ehkä jossain 1 000 ja 2 000 euron välillä. Jos kirja ei menesty kaupallisesti poikkeuksellisen hyvin, niin että sopimuksessa sovittu laskennallinen tekijänpalkkio nousee tätä suuremmaksi, se jää ainoaksi palkkioksi, jonka kirjailija tulee kustantajalta kirjasta koskaan saamaan.
Lisäksi kirjastolainoista saa valtion budjetista maksettavaa Sanasto-korvausta tällä hetkellä 0,30 euroa lainaa kohti; jos kirjaa lainataan esimerkiksi 500 kertaa, korvausta saa siis 150 euroa.
Sekä tekijänpalkkio että lainauskorvaus ovat verotettavaa tuloa, eli käteen jää vielä tätäkin vähemmän. Apurahat tosiaan siis ovat kirjailijan työstä maksettavan rahan lähteenä ylivoimaisesti tärkeämpiä kuin "varsinaiset" palkkiot.
Kommentoi vastausta