Kirjastoon haetaan kirjastotyöntekijää ja pääsyvaatimuksena pitkä työkokemus (10 v.). Jos paikkaa hakee koulutettu kirjastovirkailija, onko hänet valittava?
Vastaus
Emme ole juridiikan asiantuntijoita, joten tätä vastausta ei kannata pitää millään tavalla pätevänä laintulkintana.
Nähdäkseni asia riippuu täysin siitä, mitä hakuilmoituksessa on vaadittu hakijalta. Jos koulutusta on edellytetty, ovat koulutetut valinnassa etusijalla. Työkokemuksen edellyttäminen taas asettaa etusijalle ne, joilla se kriteeri täyttyy. Jos hakijoita on monta ja he täyttävät vaaditut ehdot, työnantaja voi tarkastella heidän muita ansioitaan ja soveltuvuutta täytettävään tehtävään. Koulutus voi olla yksi soveltuvuuden kriteeri, jos sitä ei ole erikseen edellytetty.
Laissa yleisistä kirjastoista (17 §) sanotaan seuraavaa: ”Yleisellä kirjastolla tulee olla riittävä määrä kirjasto- ja informaatioalan koulutusta saanutta ja muuta henkilöstöä. Asiantuntijatehtävässä toimivalta edellytetään soveltuvaa korkeakoulututkintoa, jollei tehtävän luonteesta muuta johdu. [– –] Kunnan kirjastolaitosta johtavalta vaaditaan virkaan tai tehtävään soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, johtamistaito ja hyvä perehtyneisyys kirjastojen tehtäviin ja toimintaan.” Laki löytyy kokonaisuudessaan Finlex-tietokannasta osoitteesta https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2016/20161492
Laki siis jättää melko paljon väljyyttä henkilökunnan koulutuksen suhteen, kun taas aikaisemmin voimassa ollut valtioneuvoston asetus kirjastoista sääti tiukemmin koulutuskriteereistä. Toki työnantajalla on kuitenkin mahdollisuus edellyttää korkeampaa koulutusta kuin mitä laki edellyttää. Jos epäilee joutuneensa työnhaussa syrjityksi jollakin perusteella, kannattaa ottaa yhteys omaan luottamusmieheen tai ammattiliittoon.
Tässä muutama rekrytoinnissa tapahtuvaa syrjintää koskeva artikkeli:
Tasa-arvovaltuutettu – https://www.tasa-arvo.fi/syrjinta-tyontekijoiden-valinnassa
Työsuojeluhallinto – https://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/yhdenvertaisuus/syrjinta
Suomen yrittäjät – https://www.tyosuojelu.fi/tyosuhde/yhdenvertaisuus/syrjinta
PAM – https://www.pam.fi/wiki/yhdenvertaisuus-tyopaikalla.html
Kommentoi vastausta