Jaakko nimi kiinnostaa. Jaakon päivähän ei annetusta tiedosta huolimatta ole aina ollut heinäkuussa - kansanperinne väittää sen siirretyn elokuulta heinäkuulle…

Kysytty

Jaakko nimi kiinnostaa.
Jaakon päivähän ei annetusta tiedosta huolimatta ole aina ollut heinäkuussa - kansanperinne väittää sen siirretyn elokuulta heinäkuulle. Mistä löytäisin tiedon asiasta.
Asia lienee vanha, mutta vanhempani siirron muistavat.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Jaakon nimipäivä on ollut Suomen almanakassa 25.7. vuodesta 1890.

Aikaisemmin meillä on ollut kaksi nimipäivää Jaakobille, josta Jaakon nimi on peräisin. Vuosina 1708-1908 Jaakobin nimipäivää vietettiin 20.12. patriarkka Jaakobin muistoksi. Keskiajalta vuoteen 1773 Jaakobilla oli nimipäivä 1.5. (Lähde: Kustaa Vilkuna, Etunimet, 2005)

Ortodoksisen kalenterin mukaan Jaakon muistopäivä 0n 21.3.:

http://www.ortodoksi.net/tietopankki/nimet/miehet/I_J_nimet.htm

Kansanperinteessä Jaakko on paitsi heittänyt kylmän kiven veteen, myös mm. naulannut tuohen kiinni, houkutellut lapset papumaahan ja alkanut kasvattaa kauraa. Jaakko on myös määrännyt elonkorjuun sään. Sanonta "Mitä Jaakkona, sitä Lauriin" kertoo ajasta 25.7.-10.8. Nämä ja monet muut kansanperinteen kertomukset kertovat siitä, että kesän loppupuoli alkaa. (Lähde: Kustaa Vilkuna, Vuotuinen ajantieto, 1997)

Tietoa siitä, että Jaakolla olisi ollut joskus nimipäivä elokuussa, ei löytynyt.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Suomessa käytettiin vuoteen 1753 juliaanista kalenteria, jossa vuoden päivät osuvat myöhempään aikaan tähtitieteellistä vuotta kuin nykyisessä gregoriaanisessa. Vuosina 1700 - 1799 gregoriaanisen kalenterin päivää 25. heinäkuunta vastasi 5. elokuuta (nykyään 7. elokuuta, koska ero kalenterien välillä on kasvanut kaksi päivää). Nimimuoto Jaakko on virallisesti ollut almanakassa vasta vuodesta 1890, mutta päivää 25.7. kutsuttiin jo satoja vuosia ennen sitä kansan suussa Jaakon päiväksi, koska sinä päivänä virallisesti ollut muoto (olisiko ollut Jakob) sopi huonosti suomenkieliseen suuhun. Omaa tekstiäni Wikipediasta: Sanonta merkitsee, että järvivesien on ajateltu alkavan kylmetä tuosta päivästä lähtien. Nykyään tämä saattaa tuntua oudolta, sillä 25. heinäkuuta on Suomessakin kuuminta kesää, mutta on otettava huomioon, että seselvennä on peräisin pienen jääkauden ajalta ja ennen kaikkea se, että tuolloin Suomessa käytettiin juliaanista kalenteria, jossa vuodenpäivät osuvat myöhempään vuodenaikaan kuin gregoriaanisessa kalenterissa.lähde?

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.