Helsingin Vuosaaren Kallvikissa oli 1960-luvulla jonkinlainen kaupungin ruotsinkielinen kesäsiirtola. Sinne mentiin Rautatientorilta linja-autolla aamuisin ja…

Kysytty

Helsingin Vuosaaren Kallvikissa oli 1960-luvulla jonkinlainen kaupungin ruotsinkielinen kesäsiirtola. Sinne mentiin Rautatientorilta linja-autolla aamuisin ja palattiin illalla takaisin. Missä siirtola tarkkaan ottaen sijaitsi, ja ovatko rakennukset vielä pystyssä? Puinen päärakennus, iso vanha villa lasitettuine verantoineen.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Lähetin kysymyksesi Helsingin Kaupunginarkistoon palautejärjestelmän kautta. Kaupunginarkiston erikoistutkija Tuomas Virtanen selvitti asiaa ja tässä hänen vastauksensa:

"Olen tutkinut näitä kaupungissa 1960-luvulla toimineita lasten kesäsiirtoloita, mutta en ole onnistunut löytämään sellaista, joka vastaisi kysyjän antamaa kuvausta. Kesäsiirtolatoiminta ei siis ole ollut suoraan kaupungin ylläpitämää vaan toimintaa ovat järjestäneet suomen- ja ruotsinkieliset opettajayhdistykset. Suomenkielisten koululaisten kesäsiirtolatoiminnasta on vastannut Helsingin opettajayhdistyksen kesävirkistystoimikunta, kun taas ruotsinkielisten lasten kesäsiirtolatoiminnan on järjestänyt Helsingfors folkskolors lärare- och lärarinneförening. Suomenkielisen yhdistyksen arkisto meiltä löytyy ja heillä on ollut Kallvikin Hästholmenissa (Heposaari) kesäsiirtola, mutta tämän toiminta on tosiaan ollut suunnattu suomenkielisille lapsille. Ruotsinkielisen yhdistyksen arkistoa ei meiltä valitettavasti löydy, mutta opetustoimen vuoden 1968 vuosikertomuksesta selviää, että kyseisellä yhdistyksellä on ollut kolme kesäsiirtolaa, joista lähimmäksi kuvausta sopiva on sijainnut Stora-Löfholmenin saaressa silloisen Helsingin maalauskunnan alueella Vestersundomissa. Yhdistys on myynyt kyseisen saaren Helsingin kaupungille vuonna 1984 ja saantokirjan liitteenä olevan kartan (kts. liite) perusteella näyttäisi siltä että Vuosaaren satama on myöhemmin rakennettu kyseisen saaren päälle (https://kartta.hel.fi/link/eFwtJx)."

 

Virtasen mukaan esittämääsi kuvausta koskevaa kesäsiirtolaa ei siis oikein löydy. Hän lisää, että "voi olla myös mahdollista että kaupungissa on toiminut ruotsinkielisen opettajayhdistyksen lisäksi muitakin yhdistyksiä, jotka ovat järjestäneet lapsille jonkinlaista kesätoimintaa. Ruotsalaisen yhdistyksen arkistosta voisi mahdollisesti löytyä tarkempia tietoja heidän järjestämästään toiminnasta, mutta en valitettavasti tiedä missä kyseinen arkisto sijaitsee." Erikoistutkija kehottaakin ohjaamaan eteenpäin tiedustelemaan olisiko Svenska Folkskolans Vännerillä tietoja tämän tyyppisestä toiminnasta: https://www.sfv.fi/sv/hem/.

Liitän mukaan Virtasen tekstissä mainitun saantokirjan liitteenä olevan kartan. 

 

1 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.