Helsingin kaupunginosa "Sörnäinen" usein kääntyy puhekielessä muotoon "Sörkkä". Huomasin kuitenkin että oikeaoppinen kielimuoto taitaa olla "Sörkka". Osaatteko…

Kysytty

Helsingin kaupunginosa "Sörnäinen" usein kääntyy puhekielessä muotoon "Sörkkä". Huomasin kuitenkin että oikeaoppinen kielimuoto taitaa olla "Sörkka". Osaatteko kertoa mikä on oikea muoto, ja miten tämä erisnimi taipuu, jos halutaan käyttää nimenomaan "slangi" muotoa. Myös nimen historiasta olisi kiva kuulla, jos siitä löytyy vaikkapa hauska knoppi!

Vastaus

Vastattu

Stadin slangi on kiinnostava kielimuoto monelta kantilta. Slangin sanastoon kuuluvat myös paikannimet, kuten mainitsemasi Sörnäisten puhekieliset/slangimuotoiset Sörkkä ja Sörkka. Asiaa pohtii mm. Anna-Sofia Klemetti pro gradu -tutkielmassaan "Sun Söörnäinen on stadiksi sanottuna Sörkka, ei Sörkkä." : slanginimien Sörkka ja Sörkkä käyttö digitaalisissa diskursseissa. Slangilla ei sinänsä ole kielenhuoltoa, joten "oikeaoppisuus" on vahvasti subjektiivista. Tutkielman mukaan suomen kielen vokaalisointusäännön vastainen Sörkka on paikallisille oikea muoto, kun taas Sörkkä näyttäytyy "maalaisten" käyttämänä varianttina. Molemmat erisnimet taipuvat yleisnimien tavoin, tyypin 10A (astevaihtelu) mukaisesti, eli Sörkka, Sörkan ja Sörkkä, Sörkän.

Slanginimen historiasta, eli etymologiasta, kerrottakoon ruotsin kielen vaikutuksesta muodostuneiden paikannimivarianttien olevan slangin vanhinta kerrostumaa, ja juuri mainittu vokaalisoinnun puute muodossa Sörkka liittyy sanan alkuperään. On huomionarvoista myös, että molemmat sanat viittaavat slangissa myös paikalliseen vankilaan, joka tosin sijaitsee Hermannissa. 

Hauskaksi knopiksi lisättäköön oma arveluni (kenties) vaikeammin äännettävän rinnakkaismuodon suosiosta: slangille on Helsingissä ollut tyypillistä suosia konsonanttipareja ja vierasperäisiä äänteitä, joiden uskottiin olevan liian vaikeita äännettäviä muualta tulleille. Siksi esimerkiksi kravattiin ja junaan on lisätty alkuun ylimääräinen s (skraka ja stoge, ruotsin sanasta tåg).

Lähde: http://hdl.handle.net/10138/330460

 

7 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Söörmarkkua, jossa lyödään vuosittain söör Markku, on myös sanottu aina Sörkäksi. Pitää siis olla tarkkana, puhutaanko Sörkästä vaiko Sörkasta.

Kommentoi vastausta

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.