Haluan tietoja käpy- ja kermakakusta. Niiden historiasta, synnystä, erilaisia valmistustapoja yms.

Kysytty

Haluan tietoja käpy- ja kermakakusta. Niiden historiasta, synnystä, erilaisia valmistustapoja yms.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Täytekakku ilmestyi suomalaisiin kahvipöytiin 1920-luvulla. Kakku oli hillolla täytetty ja koristettu paahdetuilla kaurahiutaleilla, joskus kermavaahdollakin. (Suuri leivontakirja: Kotilieden parhaat leivonnaiset, 1987, s.151)

Historiikissa Kulman takana Elanto! (2005, s.175) kerrotaan että 1960- ja 1970-luvuilla kakkujen ulkonäössä tapahtui muutos värikkäämpään suuntaan. Tyypillisiä kakunpäällisiä olivat esim. marsipaanikoristeet. Eräästä kuvatekstistä käy ilmi, että Elanto usein loi jouluksi erikoisuuksia, esim. käpykakku kuului aina sesongin valikoimaan.

Marsipaani on käytetty vuosisatoja sokerileipurin keittiössä. Dick Harrisonin kirjan Historiebok för kakälskare (2003, s.86) mukaan tämä mantelituote on ollut tunnettu jo 1300-vuosisadalla. Bo Lönnqvistin teos Leivos: tutkielma ylellisyyden muotokielestä (1997) on toinen suositeltava lähde.

Turun kaupunginkirjaston Aino-tietokannasta http://www.turku.fi/aino kirjoja voi hakea lisää asiasanalla "kakut".

Käpykakun ohjetta on kysytty ennenkin, joten se löytyy vastausten arkistosta http://www.kirjastot.fi/fi-FI/tietopalvelu/kysymys.aspx?questionID=2ddc…
DanSukkerin käpykakkuohje ohessa http://web.dansukker.com/default.aspx?ID=247&ProductPage=1&ProductID=79…

Kermakakun ohjeita löytyy useimmista leivontakirjoista, ohessa Yhteshyvän ohje http://www.yhteishyva.net/ruokamaailma/reseptit/leivonnaiset_a_k/fi_FI/…

11 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.