Haluaisin lukea kesällä ainakin yhden antiikin klassikon. Alue on kuitenkin minulle täysin tuntematon, joten mistä teoksesta olisi hyvä aloittaa?
Vastaus
Vuosien 800 eKr.–500 jKr. välillä kreikaksi ja latinaksi kirjoitettua kirjallisuutta kutsutaan antiikin kirjallisuudeksi. Vastauksessani esittelen joitakin keskeisiä antiikin ajan kirjailijoita ja heidän teoksiaan. Erinomainen johdatus antiikin kirjallisuuteen on Sari Kivistön, Hannu Riikosen, Erja Salmenkiven ja Raija Sarasti-Wileniuksen toimittama Kirjallisuus antiikin maailmassa (Teos, 2007)
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.370509
Homeeriset eepokset Ilias ja Odysseia ovat antiikin kirjallisuuden merkittävimmät runoteokset. Niiden vaikutusta myöhempään kreikkalaiseen ja roomalaisen kirjallisuuteen on liki mahdotonta yliarvioida. Molempien eeposten aiheena on Troijan sota ja sodan jälkeiset tapahtumat. Ilias käsittelee lyhyttä ajanjaksoa Troijan sodan lopusta, Odysseian aiheena on Odysseuksen vaiheikas kotiinpaluu Troijasta Ithakaan. Eepokset ovat sävyltään erilaisia. Ilias on traaginen ja lohduton kuvaus sodan tuhoavasta voimasta, Odysseia taas on sävyltään Iliasta valoisampi seikkailukertomus.
Suosittelen tutustumaan Paavo Castrénin Homeros: Troijan sota ja Odysseuksen harharetket -teokseen. Kirjassa on Odysseian uusi suomennus, kattava silmäys Iliaksen sisältöön sekä paljon tietoa homeerisesta epiikasta.
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.11415999
Draamakirjallisuus oli epiikan lisäksi arvostetuinta kreikkalaista kirjallisuutta. Suurimmat tragediarunoilijat olivat aikajärjestyksessä Aiskhylos (525–456 eKr.), Sofokles (n. 409–406 eKr.) ja Euripides (n. 480–406 eKr.). Komedian suurin edustaja oli Aristofanes. Tragediarunoilijat olivat myös tyyliltään erilaisia. Aiskhyloksen tyyli oli mahtavaa ja raskassoutuista, Sofokleen näytelmät olivat hiottuja kokonaisuuksia, joissa henkilöhahmot olivat usein kohtalon uhreja, Euripides taas korosti näytelmissään tietynlaista realistisuutta. Alla suositukset kaikilta neljältä suurelta draamakirjailijalta:
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.239366
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.273456
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.206990
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.270001
Sapfo (n. 630–570 eKr.) oli antiikin ajan merkittävin naisrunoilija. Hänen runonsa käsittelivät esimerkiksi henkilökohtaisia tunteita, rakkautta ja luontoa. Hänen tuotantonsa on säilynyt valitettavan fragmentaarisena.
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.380193
Platon (427–347 eKr.) on yksi maailmanhistorian tärkeimpiä filosofeja, mutta hän on myös yksi antiikin kirjallisuuden hienoimmista kirjoittajista. Varsinkin hänen niin sanotun keskikautensa dialogit (esimerkiksi Faidon, Faidros, Pidot) ovat kaunokirjalliselta muodoltaan hämmästyttävän nautittavaa luettavaa.
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.188491
Roomalainen kirjallisuus sai hyvin paljon vaikutteita kreikkalaisesta kirjallisuudesta. Niin sanotulla klassisella kaudella (n. 80 eKr.–20 jKr.) eräät latinaksi kirjoittaneet kirjailijat ylsivät kreikkalaisen kirjallisuuden merkittävimpien teosten tasolle. Keisari Augustuksen aikana kirjoittaneet Publius Vergilius Maro (70–19 eKr.) ja Quintus Horatius Flaccus (65–8 eKr.) ovat todennäköisesti roomalaisen lyriikan tärkeimmät edustajat. Vergiliuksen eeppinen runoelma Aeneis oli Rooman valtakunnan kansalliseepos.
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.195208
https://vaara.finna.fi/Record/vaarakirjastot.465620
Kommentoi vastausta