Etsin tieteiskirjaa jonka nimeä tai tekijän nimeä en muista, mutta painovuosi on 1985 tai varhaisempi, ja olen 80-luvulla lukenut tätä kirjaa kirjaston nuorten osastolla.
Kansikuvassa on pallomainen avaruusasema sekä muutama avaruusalus joiden perä on vinoneliön muotoinen ja vinoneliöiden kustakin kulmasta lähtevät särmät suippenevat keulaa kohti mentäessä yhteen pisteeseen tehden aluksista kiilamaisia. Kuva kuitenkin poikkeaa Tähtien Sota-tarustosta kahdessa asiassa: Kiilanmuotoiset alukset näyttävät taistelevan pallomaista avaruusasemaa vastaan, ja toiseksi kiilamaisten alusten päältä puuttuu se T:n muotoinen rakennelma, eli ne ovat pelkästään kiilanmuotoisia. Lisäksi muistan että kirja on kuvakirjatyyppinen, siis ohuehko mutta kannen pinta-ala suurehko.
Vastaus
Olisikohan kyseessä Steven Caldwellin Galax-sarja, jonka osat ovat Avaruuden muukalaisia, Avaruuden vartijat, Näkymätön planeetta sekä Tähtien sankarit. Kirjat ovat ilmestyneet vuosina 1980-81. Satakirjastojen kokoelmista löytyvät osat Avaruuden vartijat ja Näkymätön planeetta https://satakirjastot.finna.fi/Search/Results?lookfor=%22Caldwell%2C+Steven%22&type=Author&
Finlandiakirjan sivuilta löytyy kansikuvia https://www.finlandiakirja.fi/fi/fantasiakirjallisuus-kauhukirjallisuus-tieteiskirjallisuus?filter_publication_year=5909&p=3&product_list_order=author_lastname
Kommentit
Voisikohan kyseessä sittenkin olla lähinnä varhaisnuorten tietokirjaksi tarkoitettu »Avaruuden valloitus» (WSOY 1980)? Teoksen kantavana voimana ovat David Hardyn vaikuttavat värikuvitukset, kirjoittajana on aikanaan hyvin tunnettu tähtitieteen kansantajuistaja Patrick Moore, ja esipuheen on laatinut tieteiskirjailija Arthur C. Clarke. Vaikka suurin osa kuvituksista on silloiseen tietämykseen perustuvia taiteilijan valistuneita arvauksia avaruuden ja vieraitten taivaankappaleitten maisemista, on mukana myös kuvitelmia mahdollisen tulevaisuuden tähtienvälisestä matkailusta ja vieraitten sivilisaatioitten kohtaamisesta. Myös Moore kirjoittaa tavallista spekulatiivisemmin. Erityisesti kansikuvan valinta voisi vihjata, että alkuperäinen kustantamo oli halunnut ratsastaa Tähtien sodan herättämällä innostuksella: muuttaa Hardyn varmaankin enimmältään jo olemassa olleet kuvitukset ja Mooren maineen rahaksi otollisella hetkellä ja kenties samalla vedota niihin ostajiin, jotka eivät esimerkiksi Caldwellin tyylisistä puhtaista avaruussaduista suostuneet maksamaan.
Jos nyt en sekoita teoksia, niin alkuperäinen olisi varmaankin »Challenge of the Stars». Suomenkielisen version kansikuvaa en onnistu verkosta löytämään.
https://www.fantasticfiction.com/m/patrick-moore/challenge-of-stars.htm
Kommentoi vastausta