Eräs omaiseni polttohaudataan nyt lähiaikoina ja etsin siksi siitä tietoa internetistä. Eräässä videossa sanottiin, että tuhkauurnassa on vain vainajan tuhka,…

Kysytty

Eräs omaiseni polttohaudataan nyt lähiaikoina ja etsin siksi siitä tietoa internetistä. Eräässä videossa sanottiin, että tuhkauurnassa on vain vainajan tuhka, ei muuta, ei siis esim. vainajan elimistössä mahdollisesti olleita tekoniveliä, ruuveja tms. Siis jos vaikka murtunutta luuta on jouduttu ruuveilla ja metallilevyillä laittamaan paikoilleen paranemisen vuoksi, niin ne poistetaan tuhkan joukosta. Mutta onko tuhkan joukossa tosiaan vain vainajan tuhka, kun eikö vainaja tuhkata arkussaan niin eikö sen arkun tuhka laiteta myös uurnaan? Vai poltetaanko vainaja ilman arkkua ja mitä arkulle sitten tapahtuu? Ainakin tämä minun läheiseni on hautajaistilaisuudessa arkussa ennen tuhkausta.

Entä miten paljon uurna painaa yhdessä tuhkan kanssa? Luin, että ihmisestä tulee 4-5 litraa tuhkaa joten painaako tuhka sitten 4-5 kiloa? Entä paljonko siihen tulee uurnasta lisää painoa? Entä mitä tuhkalle tapahtuu haudassa, jos se lasketaan sinne uurnan kanssa? Ei kai se mätäne samaan tapaan kuin ruumis?

Entä kuinka pitkään kestää, että tuhkauksen jälkeen tuhka saadaan uurnassa laskettavaksi hautaan? Vai voiko siinä tapauksessa puhua haudasta sanan varsinaisessa merkityksessä, kun ihmistä ei lasketa arkussa hautaan vaan uurnassa paljon pienempään kuoppaan?

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Mitä polttohautauksessa jää jäljelle on pääasiassa tuhkausarkun rakenteista syntynyttä puutuhkaa ja vainajan tukirangan kalsiumtuhkaa. Tuhkan määrä vaihtelee vainajan koosta riippuen 2-3 kg välillä. Tilavuutta aikuisen vainajan tuhkalla on 3-4 litraa.

Tuhka käsitellään erityisessä laitteessa joka hienontaa tuhkan ja seuloo sen seasta palamatta jääneet ainekset. Sellaisia ovat esimerkiksi tekonivelet, metalliset hammastäytteet ja muut metalliset proteesit jotka eivät pala täydellisesti. Nämä samoin kuin esimerkiksi arkun kantokahvat tai sen kokoamisessa käytetyt ruuvit, naulat tai kiinnikkeet seulotaan pois tuhkan seasta. Lopuksi tuhka hienonnetaan jauhinkivillä tasalaatuiseksi ja kerätään uurnaan.

Vainajasta syntynyt tuhka on olomuodoltaan verrattavissa hienoon hiekkaan. Tavallisesti tuhka sirotellaan maahan laajalle alueelle. Maakosteuden tai sateen aikaansaama reaktio hajottaa tuhkan rakenteen siten että muutaman päivän kuluttua sitä ei ole enää lainkaan tunnistettavissa maan pinnalla. Tuhka voidaan sirotella myös omalle maalle tai vesistöön. Haudattaessa tuhka muualle kuin omalle maalle tarvitaan maanomistajan tai vesistöalueen haltijan (osakaskunnan) kirjallinen lupa. Mikäli uurna haudataan maahan on sen oltava jotain maatuvaa ainetta: puuta, polttamatonta savea tai helposti ruostuvaa ohutta peltiä. Kun tuhkauurna noudetaan krematoriosta, on annettava selvitys tuhkan lopullisesta sijoituspaikasta seurakunnasta saatavalla lomakkeella tai vapaamuotoisesti.

Tuhkauurnan luovutuksessa omaisille voi olla paikka- tai seurakuntakohtaisia eroja. Tavallisimmin omaiset saavat tuhkauurnan noin viikon kuluttua siunauksesta uurnan hautaan laskemista varten.

Lähteet:
http://krematorio.com/fi/tuhkaus
http://tuhkaksi.fi/kysymyksia-vastauksia/
http://evl.fi/evlfi.nsf/Documents/A92551BA9ADFA9A4C225706E00384EB1?open…

19 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
Asiasanat
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.