En ymmärrä miten esim. suomalainen liha on kallista mutta tuottajat sanovat ettei heille jää paljon käteen. Mutta vaikkapa saksalaista tänne kuljetettua lihaa myydään puolet halvemmalla. Miten siellä tuottajille jää tuloja? Eikä vain liha, vaan kaikki kotimainen vs ulkolainen ruoka. Mistä löytyisi selkokielinen selitys tälle ilmiölle?
Vastaus
Kenties Seppo Konttisen kirja Suomalainen ruokalasku, voisi olla tällainen selkoselostus. Helmet haku
Jyrki Niemi on pohtinut Luken sivuilla Mitä ruoka saa maksaa? Luke 4.8.2020
Lihan ja muidenkin elintarvikkeiden tuottajahintojen halpeneminen johtuu osin myös ruoan halpenemisesta kuluttajille.
Ravinnon hintojen sopeutuminen EU-aikaan alkoi jo vuonna 1986, kirjoittaa hinta-asiantuntija Ilkka Lehtinen Tieto & trendit sivuston artikkelissa 5.12.2017
Jaana Hellman pohtii Tieto & trendit artikkelissaan 7.3.2018 Mitä kuuluu ruoan halpuutukselle? Ja päätyy lihan kohdalla tulokseen:"Kauppa näyttäisi siis halpuuttaneen hintoja, mutta tämä näyttäisi tapahtuneen lihateollisuuden tuottajahintojen laskun siivittämänä." Tieto & trendit
Sekä Luonnonnvarakeskuksen LUKEn että Tilastokeskuksen tilastot näyttävät tuottajahintojen laskua.
Kuluttajana pystymme jonkin verran vaikuttamaan kaikkeen tähän tekemällä harkittuja valintoja ruokaostoksilla, vakuuttaa Ruokatieto sivusto.
Kommentoi vastausta