Eikö Suomessa todellakaan kirjoitettu 1600-1700-luvuilla mitään varsinaista valistusajan romaania? Vai menivätkö ne teokset sitten Ruotsin piikkiin? Kirjakauppatoimintakin vakiintui sentään jo 1700-luvun puolivälistä alkaen.
Ja miten romantiikan aikakaudella ei saatu aikaiseksi sen romanttisempaa sisältöä kuin Seitsemän veljestä ja Juhani Ahoa?
Vastaus
Suomen kirjallisuuden ensimmäiset ruotsinkieliset alkuperäisromaanit ilmestyivät 1840-luvulla, ensimmäiset suomenkieliset kolme vuosikymmentä myöhemmin.
Romantiikka oli protestiliike klassismin sääntöjä vastaan. Romantiikka korostikin yksilöllisyyttä. Teos oli ennen muuta tekijänsä persoonallisuuden, varsinkin hänen tunne-elämänsä ilmaus. Kun aikaisemman käsityksen mukaan kirjallisuus oli peili, joka heijastiu toidellisuuden useimmiten toivotun kaltaisena, nyt kirjallisuus oli lamppu, joka säteili omaa valoaan ympäristöön. – Koska romantiikalla oli "ohjelmaton ohjelma", se kehittyi hyvin monimuotoiseksi. Joka maassa koettiin tunteita, mutta mitään yleismaailmallista makutuomaria ei enää ollut. Tyylisuunnan tärkeimmäksi kaavoittajiksi jäivät kansalliset kehykset.
Lähteet:
Suomen kirjallisuushistoria. 1, Hurskaista lauluista ilostelevaan romaaniin.
Leena Kirstinä, Kirjallisuutemme lyhyt historia
Kommentoi vastausta