muotokuvat

9 osumaa haulle. Näytetään tulokset 1–9.
Kysymys Luettu Arvostelu Vastattu Avaa Vastaus
Onko niin, että keskiajalla/renesanssiaikana naispuolisista leskistä maalatut muotokuvat olivat must-valkoisia? 64 Ei pidä paikkaansa. Ylipäätään mustavalkoisia maalauksia on tehty todella vähän ja muotokuvat ovat käytännössä kaikkina aikoina olleet värillisiä.
Onko vain päätä esittävälle veistokselle jokin nimi. Torso on ymmärtääkseni ylävartalo josta saattaa puuttua kädet ja jopa pää. 101 Kielitoimiston sanakirja määrittelee rintakuvan seuraavasti: "muotokuva, vars. veistos, joka esittää kuvattavan pään, kaulan, olkapäät ja rinnan (yläosan)". Sanaa rintakuva näkee toisinaan käytettävän myös veistoksista, joissa ei ole mukana olkapäitä tai rinnan yläosaa. Taannoin Turussa kadonneen Jarkko Laineen patsaan yhteydessä useissa otsikoissa ihmeteltiin suorasanaisesti, "minne katosi Jarkko Laineen pää", joten päätä esittävän veistoksen lisäksi pelkästä päästä puhuminen ei vaikuta lainkaan päättömältä ratkaisulta sekään!
Onkohan tällä maalauksella suomenkielistä nimeä? 108 Kyseinen teos on alkuperäiseltä nimeltään Buste de Femme assire (Dora), mutta sillä ei ole vakiintunutta suomenkielistä nimeä toisin kuin joillakin Picasson tunnetummilla töillä.   
Löytyykö jostain kirjasta kuvaa Ilja Repinin teoksesta: Portrait of Leo Tolstoi as a Ploughman on a field 151 Kuva kysytystä teoksesta on ainakin näissä kirjoissa: 1. Ilja Repin : 1844-1930 : taiteilijan syntymän 150-vuotisnäyttely : juhlakirja. 1995, ISBN 951-8977-13-5. Kirjassa maalaus on suomennettu nimellä Peltomies. Leo Tolstoi kyntämässä. 1887. Valokuvavedos on melko pieni.  2. Colliander - Kemiläinen: Ilja Repin, ukrainalainen taiteilija. 1977 (1. painos 1947), ISBN 951-30-4046-1. Tässä maalauksen nimenä on Leo Tolstoi vainiolla. 1987. Valokuva on hieman suurempi.  Valokuvien yleisvärisävyt ovat hieman erilaiset - ehkä painoteknisistä syistä. Mutta juhlakirjassa on kerrottu maalauksesta olleen myös toinen, suurempi versio, jonka nykyinen olinpaikka on tuntematon.  Kumpikin kirja löytyy Lastu-kirjastojen kokoelmista.  Linkki 1     ...
Kaupunginjohtajasta maalataan aina kuva. Ehtikö Eino J Härkönen maalata sen vai kuka sai sen kunnian. 227 Vuoden 1943 Suomen kuvaamataiteilijat -matrikkelissa kerrotaan kuvataiteilija Eino J. Härkösen maalanneen joukon muotokuvia, mutta sen tarkemmin ei  asiasta kerrota. Härkönen kuoli jo vuonna 1944. Kenen kaupunginjohtajan muotokuvaa tarkoitat?  2010 eläkkeelle jääneen kaupunginjohtajan Juhani Meriläisen  muotokuvan maalasi taidemaalari Timo Vuorikoski. Alla linkki Ylen uutiseen aiheesta 3.9..2010: https://yle.fi/uutiset/3-5625253
Kuka maalasi Kuusamon osuuskaupan johtaja Emil Lavista muotokuvan 1950-luvulla? 244 Otimme yhteyttä Kuusamon kaupunginkirjastoon, jossa asiaa selviteltiin. Emil Lavin muotokuva on paljastettu Kuusamon Osuuskaupan 50-vuotisjuhlassa 4.8.1957. Koillissanomissa 6.8.1957 kerrotaan, että maalauksen on tehnyt taiteilija A. Koivisto. Hyvin todennäköisesti kyseessä on oululainen Aukusti Koivisto (1886-1962)
Mihin joutui E-osuuskauppaliikkeen tiloissa ollut taide (tauluista kai suurin osa muotokuvia), kun osuuskaupat ajettiin alas. Eniten minua kiinnostaisi Oulun… 1036 E-osuuskauppaliikkeen taulut löytyvät nykyisin Osuuskunta Tradekan tiloista Helsingistä. Osa teoksista on tosin lahjoitettu ympäri Suomea, mutta Helsingin tauluvarastossa on noin 50 muotokuvaa. Valitettavasti suurimmassa osassa tauluissa on puutteelliset tiedot esim. muotokuvan henkilöistä. Tästä syystä ainoa keino selvittää taitaa olla, että Kaarlo Huhtalan omainen käy paikan päällä katsomassa josko kuvien joukosta löytyisi isäsi muotokuva. Osuuskunta Tradeka-yhtymän johdon sihteeri Marja-leena Erkkilä on lupautunut esittelemään Helsingissä olevat muotokuvat, jos vain pääset paikanpäälle. Toivottavasti näistä tiedoista on sinulle apua.
Pentti Haanpäästä on monessa kirjastossa muotokuva seinällä, korkeus n. puoli metriä. Se on lasilla varustettu värillinen painokuva jonkun suomalaisen… 1345 Piippolassa on Pentti Haanpään museossa kopio Wäinö Kunnaksen maalaamasta muotokuvasta. Siinä on päiväys 6.XII. 27. Alkuperäinen taulu on Otavan hallussa.
Kokoomaluetteloita suomalaisten säätyläisten muotokuvamaalauksista Ruotsin vallan ajalta? Myös rajatummista muotokuvaluetteloista voisi olla apua, esim… 755 Ruotsin vallan ajan muotokuvamaalauksen kohteita ja taiteilijoita voi yrittää selvittää seuraavien teosten avulla: 1) Ahrenberg, Jac: Porträtt och porträttsamlingar i Finland, 1896. 2) Meinander, K.K.: Finländska porträtt under 1700-talet, 1900. 3) Meinander, K.K.: Porträtt i Finland före 1840-talet I-II, 1931. Teosten saatavuustiedot voi tarkistaa Linda-yliopistokirjastojen yhteisluettelosta, jota voi käyttää kirjastojen työasemilta.