Hei
Aiheena joukko-osastojen lyhenteet ennen sotia.
Syy:
Isoisäni kantakortissa
Määrätty palvelukseen: 16.4.-23
Joukko-osasto johon määrätty: KPR
netti ei tunne lyhennettä KPR?
Vastaus
Lyhenne ei tosiaan esiinny Kansallisarkiston lyhenneluettelossa. Sotien välisen ajan organisaatio esitellään seuraavassa teoksessa:
- Kronlund, J. (toim.) (1988). Puolustusvoimien rauhan ajan historia: Suomen puolustuslaitos 1918-1939. WSOY.
Teoksessa ei KPR -lyhennettä esiinny. Tarkistin myös ensimmäisen varsinaisen painetun virallisen lyhenneluettelon sekä Sotamiehen taskukirjan vuodelta 1925, ja näissäkään ei ole KPR:ää:
- (1929). Joukkoyhtymien, - osastojen, - muodostelmien jne. nimitysten lyhennykset. WSOY.
- Tawast, T. (1924). Sotamiehen taskukirja 1925. Arvi A. Karisto.
Eksoottisetkin lyhenteet esiintyvät yleensä aikakauden sanoma- ja aikakauslehdissä, jotka ovat selailtavissa ja haettavissa Kansalliskirjaston digiarkistossa. KPR vilahtaa lehdissä sotilaskontekstissa muutaman kerran, mutta niin harvoin että tulkitsisin ne painovirheiksi. 1930-luvulla KPR esiintyy RUK-matrikkelissa humoristisena lyhenteenä (Kuninkaalliselle) Porin Rykmentille, mutta tällaiseen leikinlaskuun kirjuri ei olisi ehkä 1920-luvulla lähtenyt.
Kyseessä voisi olla joko jonkin kouluttavan joukon epävirallinen lyhenne, kirjurin virhe, tai mahdollisesti keskimmäinen kirjain ei olekaan P, vaan esimerkiksi T. Tällöin kyseessä voisi olla KTR, joka voi viitata Kenttätykistörykmentti 1:een. Tällöinkin rykmentin numeron pitäisi esiintyä kantakortissa. Jos kantakortissa on enemmän tietoja varusmiespalveluksesta, esim. koulutuksen laatu, siitä voisi päätellä jotain. Esimerkiksi koulutus tykkimieheksi viittaisi vahvasti Kenttätykistörykmenttiin.
Kommentit
Olisiko tuo keskimmäinen kirjain kuitenkin S? Finna.fi-palvelussa voi katsoa kuvia kirjeistä ja vertailla.
Esim. sanassa Stockholm: https://finna.fi/Search/Results?filter%5B%5D=%7Eformat_ext_str_mv%3A%22…
Isäni kirjoitti isoon s:ään juuri tuollaisen aloituskoukun, esimerkiksi minun etunimeeni. Hän oli päässyt kansakouluun 1920-luvulla.
Keski-Suomen rykmentti
Suomen Kuvalehti 21.10.1933 sivulla 8 on lehden S-alkunennimi myös silloisella kaunokirjoituksella, muutama käsialanäyte
https://digi.kansalliskirjasto.fi/aikakausi/binding/897522?page=8
Kommentoi vastausta