Aihe: Kirjalahja nuorelle naisoletetulle.
Vähän lukevalle nuorelle naiselle lahjaksi kirja joka osoittaa eteenpäin lukemisen tiellä. Pienempänä tykännyt lukemisesta ja nyt uudestaan. Taustalla adhd-diagnoosi ja levottomat ajat, koulunkäyntivaikeuksia. Nyt rauhallisempaa, koulunkäynti, työharjoittelu.
Kiinnostunut matkustamisesta, uusista paikoista. Siis lukeminen voisi toisaalta maadoittaa, toisaalta tuoda elämään uusia mielenkiintoisia aiheita. Ei niinkään maailmanparantamista, ongelma-/tunnepohdintaa tässä vaiheessa. Ehkäpä paras aloittaa proosasta. Kiitos!
Vastaus
Aika vaikea kysymys, koska hyviä kirjoja on niin paljon ja nuoret lukijat pitävät niin erilaisista tyyleistä.
Haarukoin mukaan muutamia ehdotuksia.
Sarjakuvia:
Ketola, Saija: Pari suhdetta. Kertoo teini-ikäisen naisen rakkauselämän tuiverruksesta.
Satrapi, Marijane: Persepolis. Mustan huumorin sävyttämä, riipaiseva, omaelämäkerrallinen sarjakuvaromaani kertoo tytön kasvusta Iranissa 1970-80-luvun islamilaisen vallankumouksen aikana.
Härmälä, Anna: Sinkkumutsi. Sinkkumutsi kertoo suorasukaisesti äitiydestä, jätetyksi tulemisesta, yksinäisyydestä, sinkkuudesta, häpeästä ja sieltä ylös kömpimisestä.
Huumorin sävyttämiä romaaneja:
Carty-Williams, Candice: Queenie. Queenie on samastuttava, nykyaikainen sankaritar: eloisa, hämmentynyt, rehellinen.
Pilgaard, Stine: Metriä sekunnissa. Metriä sekunnissa on tanskalainen supermenestys: hauska, anteeksipyytelemätön romaani uuteen paikkaan kotiutumisesta ja ihmissuhteiden hankaluudesta.
Hanhiniemi, Pauli: Kaukopuhelu : romaani. Kokenut kosmopoliitti ja seikkailija tarjoilee lukijalle maailmankirjallisuuden suuriin nimiin tai vaikkapa postuumisti viriiliksi veijariksi osoittautuneen Kalle Päätalon teoksiin verrattavissa olevaa, selkokielistä tajunnanvirtaa.
Puértolas, Romain: Fakiiri joka juuttui Ikea-kaappiin. Räävitön satiiri ja kutkuttava seikkailu kasvaa humaaniksi kommentiksi länsimaisesta yhteiskunnasta, joka kohtelee paremmin tavaroita kuin laittomia siirtolaisia
Omakohtaisia matkakirjoja:
Rämö, Satu: Talo meren rannalla. Muutto Islannin syrjäseuduille.
Strayed, Cheryl:Villi Vaellus. Vaellus omaan itseen ja terveempään elämään perhesiteiden katkettua.
Abrahamson, Emmy:Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista. Kaikki muuttuu, kun koditon Ben istahtaa Julian viereen Karlsplatz-torilla. Mies on ruokottomasta ulkomuodostaan huolimatta hauska ja sydämellinen. Julia huomaa nauttivansa elämästä aivan uudella tavalla seikkailunhaluisen Benin rinnalla.
Bakhtiari, Marjaneh: Bahar tekee mitä haluaa ja heittää peliin vähän independent woman shittiä. Hän on päättänyt ryhtyä muslimiksi, vaikka järkyttyneet vanhemmat kuinka kieltäisivät, uhkailisivat tai lahjoisivat.
Rooney, Sally:Keskusteluja ystävien kesken. Nokkela, kepeä ja kuolemanvakava romaani nuorten naisten mutkikkaasta suhteesta maailmaan ja toisiinsa.
Klassikoita:
Itäranta, Emmi: Teemestarin kirja. Maailmasta on loppumassa vesi. Suunnattoman katastrofin - ehkä ilmastonmuutoksen, ehkä jonkin muun - läpikäynyt ihmiskunta sinnittelee veden vähyyden ja sen säännöstelyä hallitsevan diktatuurin vallan alla.
Bach, Richard: Lokki Joonatan. Lokki Joonatan on kirja elämisen riemusta, vapaudesta, itsensä toteuttamisen rajattomista mahdollisuuksista.
Kerouac, Jack: Matkalla. Jack Kerouac, 1950-luvun beat-sukupolven henkinen isä, tallensi proosassaan tuon aikakauden tunnot jazzmusiikin improvisoivaan tyyliin. Hurjat liftausmatkat, hillitön elämänkokemusten nälkä, yhteiskunnan normien ja hyväksyttyjen pelisääntöjen avoin hylkääminen oli ajan henki..
Hieman rankempia kirjoja:
Thomas, Angie: Viha jonka kylvät. Millaista on olla musta nuori tämän päivän Amerikassa? Kirjasensaatio, ajankohtaisempi kuin koskaan.
Hermo, Roni: Keskuspuisto : kertomuksia. Elämänmakuisissa kertomuksissa pääosissa ovat yleensä nuoret aikuiset ja heidän ongelmansa.
Hiraide, Takashi: Kissavieras. Kissavieras on kaunis ja viisas mutta eleetön romaani, joka saa katsomaan elämää uusin silmin. Kirja ystävyydestä ja kuolemasta.
Koivisto, Aura: Kirja kertoo ihmisen ylenkatseesta muita lajeja kohtaan mutta samalla myös elämään merkitystä tuovasta luontoyhteydestä ja yhteisöllisyydestä. Voisiko olla mahdollista elää harmonisesti monilajisessa yhteisössä?.
Fantasiaa:
Yarros, Rebecca: Siivenisku. Jos pidit Nälkäpelistä, The Witcheristä tai Game of Thronesista, tämä kirja on sinulle. Siivenisku on viettelevä kertomus vaaroja kuhisevasta sotakorkeakoulusta, josta valmistuu lohikäärmetaistelijoita.
Baldree, Travis:Legendoja ja latteja. Muinainen magia, kuohkeat leivonnaiset ja kuumat kupposet - siinäkö on avain ystävyyteen tai kenties johonkin sitäkin syvempään?
Toivottavasti näistä on jonkinlaista inspiraatiota.
Kommentoi vastausta