1950-luvulla Helsingin kaupunki päätti myöntää kaikille sata vuotta täyttäneille kaupungin asukkaille ylimääräisen eläkkeen. Haluaisin tietää, vieläkö tämä…

Kysytty

1950-luvulla Helsingin kaupunki päätti myöntää kaikille sata vuotta täyttäneille kaupungin asukkaille ylimääräisen eläkkeen. Haluaisin tietää, vieläkö tämä päätös on voimassa. Kysyn satavuotiaan sukulaiseni puolesta. Hesarin arkistosta voisi löytyä lehtiuutinen, minulla ei ole pääsyä. Olen sen aikanaan Hesarista lukenut. Mutta haluaisin tietää, onko se ylimääräinen eläke vielä voimassa.

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Helsingin Sanomien Aikakone-palvelusta löytyi pieni uutinen 9.7.1981, jossa kaupunki onnittelee sata vuotta täyttänyttä asukastaan. Uutisessa kerrotaan, että päivänsankari sai apulaiskaupunginjohtajalta 5500 markan rahalahjan, kukkakimpun ja herkkukorin. Uutisessa todetaan myös, että joitakin vuosia aiemmin kaupunki vielä myönsi satavuotiailleen ylimääräisen eläkkeen, mutta "nyt katsotaan lahjan olevan mukavampi tapa muistaa". Lisäksi HS:n Aikakoneessa on 4.2.1980 numerossa Uula Erosen pakina, jossa hän terävästi moittii kaupungin tekemää päätöstä muuttaa satavuotiaiden lisäeläke kertaluontoiseksi lahjaksi.

Kirjoitusten perusteella näyttää siltä, että Helsingin kaupunki valitettavasti luopui satavuotiaiden eläkkeistä jo 1970-luvun puolella.

(26.8.2024 14:42 Korjattu sana Arkisto po. Aikakone)

Lähteet:

Eronen, Uula. Satavuotiaan yksinpuhelu. 4.2.1980 Helsingin Sanomat. Aikakone.

Helsinki muistaa satavuotiaitaan. 9.7.1981 Helsingin Sanomat. Aikakone.

 

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Uusi Suomi 29.1.1980: "Helsinkiläinen rouva Wilhelmina Suvanto täyttää 100 vuotta tänään tiistaina. Kaupungin puolesta päivänsankaria käy onnittelemassa apulaiskaupunginjohtaja Pentti Pusa. Pusa vie satavuotiaalle Tupavuori neloseen kukkakimpun lisäksi 5 000 markkaa rahaa. Kaupunki on vuodesta 1947 muistanut 100 vuotta täyttäviä asukkaitaan ylimääräisellä eläkkeellä. Nyt käytäntöä on muutettu. Wilhelmina Suvanto on ensimmäinen, joka saa eläkkeen sijasta 5 000 markan syntymäpäivälahjan."

Mainittakoon, että satavuotiaiksi eläneitä oli koko Suomessa tuolloin vain alle sata, tätä nykyä jo yli tuhat.

No saavatko satavuotiaat sitten tuon rahalahjan ja paljonko se on? Nykykurssilla pitäisi olla 5000 euroa, sillä nykyisin elinkustannukset on noussut niin, että nykyinen euro on yhtä kuin entinen markka.

Rahalahja lopetettiin Helsingin kaupunginhallituksen päätöksellä jo tammikuussa 1984 (Hufvudstadsbladet 15.3.1984). Tuossa vaiheessa summa oli ehtinyt nousta 7 000 markkaan. Perusteluksi mainittiin, ettei satavuotiailla ollut osoittautunut olevan erityistä rahantarvetta (rahat olivat kuollessa yhä käyttämättä), ja että suuri osa heistä oli liian huonokuntoisiakin käyttämään rahoja mihinkään huvittelutarkoituksiin.

Osa budjetoiduista rahoista siirrettiin Helsinki-päivän nuorisostipendeihin, joita jaetaan yhä vielälkin.

Tilastokeskuksen elinkustannusindeksi kertoo, että sekä 5 000 markkaa vuoden 1980 rahassa että 7 000 markkaa vuoden 1984 rahassa vastaavat nykyrahassa noin 3 000 euroa.

"1950-luvulla Helsingin kaupunki päätti myöntää kaikille sata vuotta täyttäneille kaupungin asukkaille ylimääräisen eläkkeen" Mielenkiintoista; montakohan eläkkeensaajaa "kaupunki" arveli saavansa ja kuinka pitkäksi ajaksi... Muistan lehtiuutiset 1960-luvun alusta (isäni viisikymppisten aikaan), jolloin satavuotispäivä oli valtakunnallinen uutinen. Koko maassa oli silloin alle kymmenen tuon rajan ylittänyttä.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.