Kirjastot.fi:n koordinaatioryhmän kokouksen 2.11.2021 sektorien kuulumiset

Amkit-konsortio (Mira Juppi)

  • Edunvalvontaa on harrastettu AMKIT-konsortiossa viime aikoina kovasti. On kommentoitu lakiesityksiä, avoimen tieteen ja TIHA-hankkeen linjauksia sekä standardeja.
  • Ammattikorkeakoulujen  yhteisessä julkaisuarkistossa Theseuksessa tulee loppuvuodesta 200 000 opinnäytettä täyteen. Theseuksen käyttörajatut kokoelmat otettiin käyttöön 8 ammattikorkeakoulussa ja toisessa aallossa ensi vuoden alussa  6 ammattikorkeakoulua tulee vielä mukaan.Seuraavaksi pyrimme saamaan opinnäytteet pitkäaikaissäilytykseen Kansallisarkistoon.
  • Tieteellisten tilastojen kohtaloa on mietitty. CSC teki esiselvityksen työstä ja kustannuksista jos jatkaisimme Kitt2:n ylläpitoa tai vaihtoehtoisesti rakentaisimme uuden järjestelmän. Nyt ollaan päädytty hajautettuun malliin jossa jokainen hoitaa tilastoinnin itse parhaaksi katsomallaan tavalla. Joitakin lukuja kerätään jatkossakin yhdessä yliopisto- ja erikoiskirjastojen kanssa, mutta toteutus ja kerättävät tiedot ovat vielä lopullisesti päättämättä.
  • Kaikilla ammattikorkeakouluilla on Finna käyttöliittymänään. Useat ammattikorkeakoulut ovat ottaneet avointen oppimateriaalien kirjaston osaksi omia Finnojaan.
  • AMKIT-konsortio on järjestänyt kuukausittain kirjastonjohtajille virtuaalikahvit, joissa on ollut mukana yhteistyökumppaneita. Koko kentän käyttöön on lanseerattu Slack jolla pyritään vastaamaan matalan kynnyksen kollegiaaliseen viestintätarpeeseen.
  • AMKIT– konsortio täyttää loppuvuodesta 20 vuotta ja kerääntyy ensimmäisen kerran sitten koronan yhteen ihan fyysisesti.

Avi (Mika Mustikkamäki)

  • Nordic Libraries Annual: Libraries Creating Strong Societies 3.-4.11.2021. Striimaus Kirjastokaistalla, jos on unohtanut ilmoittautua :)
  • Kirjastovuosi 2020: Koronasta kohti uutta normaalia tutkailee kirjastojen tilastoja ja hahmottelee kirjastojen uusia toimintamahdollisuuksia (https://avi.fi/documents/25266232/55310955/Julkaisu-119_Kirjastovuosi-2020-Koronasta-kohti-uutta-normaalia.pdf/765dd396-47bd-0f0c-745e-b216ecb6cf4d/Julkaisu-119_Kirjastovuosi-2020-Koronasta-kohti-uutta-normaalia.pdf?t=1632315990819).
  • Väestökysely Kirjasto demokratian edistäjänä on raportointivaiheessa. Tuloksia julkaistaan webinaarissa 12.11.2021.
  • Demokratia-avustushaku tuotti valtakunnallisesti 57 hakemusta. Jakovaraa on 920 000 euroa. Avustuksia myönnettiin 38:lle.
  • Peruspalvelujen arviointikierroksella selvitellään yleisten kirjastojen henkilöstön riittävyyttä, osaamista ja kirjastojen johtamista. Kysely tulossa kirjastoille vastattavaksi joulukuun alkupuolella. Tulokset julkaistaan avien Patio-palvelussa kesäkuussa 2022.
  • Koulutuskalenteri on ollut aktiivinen koko syksyn. Normaalin osaamisen kehittämisen rinnalla on kuljetettu kirjastot ja demokratia -koulutuskokonaisuutta. Näistä tulossa sisältöä myös LibOpin tarjottimelle.
  • Kehittämisavustukset kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan haettavissa 27.10.-30.11.2021. Päätökset maaliskuussa 2022.

Erikoiskirjastot (Tiina Helamaa)

  • Erikoiskirjastojen ja tietopalvelujen verkostossa tehtiin kysely, jolla selvitetään jäsenten moninaisia tehtävänkuvia ja työn vaikuttavuuteen liittyviä asioita.  
  • Verkoston vuosikokouksen järjestelyt ovat käynnissä. Kokouksessa esillä mm. verkoston päivitetty ohjesääntö, uusi logo sekä jäsenkyselyn tulokset.

Kansalliskirjasto (Lassi Lager)

Kirjastoseura (Rauha Maarno)

  • Kirjastot, arkistot ja museot (KAM) -juridiikkaryhmässä on valmisteltu lausunto tekijänoikeuslain muutokseen (DSM-direktiivin kansallinen soveltaminen). Lakiehdotus on kokonaisuutena oikeansuuntainen ja lisää kulttuuriperintölaitosten toimintamahdollisuuksia.
  • Kirjastopäivien tuotanto on pitkällä. Kirjastopäivät järjestetään Hämeenlinnassa Verkatehtaalla 15.-17.6.2022 Hämeenlinnan Verkatehtaalla. Ohjelma julkaistaan helmikuussa 2022, jolloin myös ilmoittautuminen tapahtumaan aukeaa.

Yleiset kirjastot

Helsingin kaupunginkirjasto (Katri Vänttinen)

  • Helsingin kaupunginkirjaston toimintavolyymit ovat palautumassa koronarajoitusten lieventymisen tahdissa. Korona-aikana yleistynyt e-palvelujen käyttö näyttää jääneen pysyvästi aiempaa korkeammalle tasolle.
  • Kuntien yhteisen e-kirjaston kehittämishankkeeseen on saatu jatkorahoitus. Siihen ollaan parhaillaan rekrytoimassa lisää toimijoita. Suunnitelmissa on myös tiivis yhteistyö Vaken kanssa.
  • Helsingin kaupunginkirjasto näkyy marraskuussa kaupungissa myös katukampanjassa.
     

Jyväskylän kirjasto (Juha Hälinen)

  • Kirjastokortteja kirjoittava robotti (ohjelmistorobotiikkaa) valmistui elokuussa ja on vienyt jo noin tuhannen asiakkaan hakemuksen tiedot kirjastojärjestelmään. Kirjastojen palvelut ovat olleet muuten helposti verkosta käytettävissä, mutta kortin haku ei ole onnistut kätevästi (täytettävä ja tulostettava pdf, joka tuodaan kirjastoon). Hakurumba aiheutti suunnattomasti käsityötä ja jonoja kirjastojen palvelutiskeissä esim. koululuokkien vierailun yhteydessä ja syksyisin kun uudet opiskelijat saapuvat kaupunkiin, koska yhden kortin teko kesti 5-10 min. Nyt robotti vie verkossa jätettyjen hakemusten tiedot öisin ja kortin hakuun menee 1-2 min. Keski-kirjastoissa tehdään vuosittain 8000-9000 uutta korttia.
  • Kansalliskirjaston ja Varastokirjaston kanssa yhdessä tehty asiakastoiminen varastokirjastotilaus Keski-Finnasta alkaa olla valmis (ei vielä tuotannossa). Hankkeen tuloksia ja tehtyä esiselvitystä valtakunnallisesta ratkaisusta hyödynnetään varastokirjaston alkavassa Airut-hankkeessa, jossa haetaan laajempaa järjestelmäriippumatonta ratkaisua omatoimiseen kaukolainaukseen erityisesti varastokirjastosta, mutta muualtakin.  
  • Aloitamme Jyväskylän kaupunginkirjastolla tammikuun alusta koko vuoden kestävän pilottikokeilun, jonka aikana voimme vapaasti esittää Ylen omatuotannollisia ohjelmia Areenasta ja Elävästä arkistosta. Pilotti koskee kaikkia kirjaston toimipisteitä. Muut mukana olevat tahot ovat Tampereen kaupunginkirjasto, Yle, Kopiosto ja Gramex. Ohjelmien esitysluvat koskevat kirjastotilassa esitettäviä ohjelmia, eli ohjelmia ei voi välittää etänä striiminä tai osana striimattavaa tai tallennettavaa koulutusta tai tapahtumaa.

Rovaniemen kirjasto (Leena Kinnunen)

  • Koha-Suomi on siirtymässä yhteiseen palvelinsaliin ja samalla uudistetaan hieman Kohan toimintatapaa. Muutokset työllistävät kirjastojen pääkäyttäjiä ja it-tukea syksyn mittaan. Asiakkaille muutos ei näy muuten kuin toivottavasti vakaampana ja parempana palveluna. 
  • YKN:n uusi Suunta-asiakirja on ollut jaossa kirjastoille. Lapissa on myös päivitetty strategia vuosille 2021 - 2024, ja strategiasta tehdään koko henkilökunnalle jaettava ja täydennettävä strategiatyökirja. 
  • Hankehaut tulevalle vuodelle ovat avoinna, ja näihin liittyen AKE-alueet järjestävät erilaisia sparraus- ja tiedotustilaisuuksia. Demokratia-hankehakuun lähetettiin vaihtelevasti hakemuksia alueelta. Demokratiatyö ja osallistaminen on muutenkin näkyvästi kirjastojen agendalla. 
  • AKE-kirjastojen koulutustarjontaa keskitetään Liboppi-verkkoalustalle (Moodle). Lisäksi ensi vuonna on alkamassa alueiden yhteinen mentorointiohjelma .

Yliopistokirjastot (Minna Abrahamsson-Sipponen)

  • FUN eli Suomen yliopistokirjastojen verosto viettää tänä vuonna 25-vuotisjuhlaansa ja juhlavuosi huipentuu 9.11.2021 Jyväskylässä FUN Näkyy juhlaseminaariin. https://yliopistokirjastot.fi/category/uutiset/
  • Lausuntoja FUN on antanut avoimen tieteen kansallisista linjauksista ja viimeisimpänä myös tekijänoikeuslain muutoksista.
  • Korkeakoulukirjastosektorin kanssa yhteistyössä FUN on lähtenyt etsimään ratkaisua korkeakoulukirjastojen toiminnan tilastoinnin mahdollistamiseksi, nyt kun Kansalliskirjasto lopettaa kirjastopalvelunsa korkeakoulukirjastoille.
  • Avoimen tieteen ja tutkimuksen kansalliset linjaukset ja suositukset tulevat teettämään todennäköisesti lisää työtä yliopistokirjastoissa. Monissa yliopistoissa avoimen/vastuullisen tieteen palvelujen vetäminen on kirjaston vastuulla. Yliopistokirjastoista ollaan myös hyvin aktiivisesti mukana kansallisen avoimen tieteen ja tutkimuksen koordinaation asiantuntijaryhmissä.
  • Avoimen julkaisemisen kustannukset eivät ole ainakaan vielä alentaneet FinELibin transformatiivisissa sopimuksissa lehtien tilausmaksuja, vaan kansainväliset kustantajat edelleen esittävät nostoprosentin tilaushintoihin ja sen lisäksi avoimen julkaisemisen kustannuksen.
  • Koronapandemia on kuluneen vuoden aikana vaikuttanut paljonkin yliopistokirjastojen lähipalveluihin. Mielikuvitusta on saanut käyttää painetun aineiston välittämisessä asiakkaille. Sen sijaan verkkopalvelut ovat toimineet hienosti ja niihin on keksitty uusia muotoja.