Kirjastot.fi-koordinaatioryhmän muistio 10.12.2024

Koordinaatioryhmän kokous 10.12. klo 12-15

Paikalla:

Katri Vänttinen, pj.
Matti Sarmela, varapj.
Minna Abrahamsson-Sipponen (yliopistokirjastot)

Marita Ahola (AMKIT-konsortio)
Anneli Haapaharju (FSBF)

Aija Laine (VAKE)
Päivi Litmanen-Peitsala (VAKE)
Annastiina Louhisalmi (Kansalliskirjasto)

Juha Manninen (Suomen kirjastoseura)

Anna-Maria Malm (FSBF)

Maija Maronen (Erikoiskirjastot)

Mika Mustikkamäki (AVI)

Nina Granlund, siht. (VAKE)




Poissa:
Kristiina Hoikka (Yleiset kirjastot Rovaniemi)
Marko Niemelä (Musiikkikirjastoyhdistys)
Lissu Rossi (Yleiset kirjastot Kuopio)


1. Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 12.

2. Kuulumiskierros

Kirjastosektorit kertoivat ajankohtaisia kuulumisiaan.

Sektorien kuulumiset

3. VAKE-toiminta

VAKEn toimintaa esittelivät Matti Sarmela, Päivi Litmanen-Peitsala ja Aija Laine. 

a) VAKE-/Kirjastot.fi-katsaus

Matti Sarmela esitteli VAKEn toimintaa. Käytetyin palvelu on Kysy kirjastonhoitajalta, jossa on vuosittain miljoonia sivukäyntejä. Kirjasampo on myös suuren yleisön palvelu ja Kirjastohakemiston dataa käyttävät kirjastot sivuillaan kautta Suomen. Matti esitteli VAKEn palvelujen kartan sekä kertoi, että poistuvia palveluja ovat Fono.fi ja Tilastot.kirjastot.fi (siinä vaiheessa, kun saadaan uusi tilastotietokanta). Vuonna 2025 keskitytään Makupalat.fi:n uusintaan, Kirjasammon uudistuksen määrittelyyn sekä moniin muihin pienempiin uudistuksiin.

Kansallisesta yhteistyöstä Matti mainitsi Digime-arkkitehtuurityön, jota hän lupasi esitellä tarkemmin seuraavassa koordinaationryhmän kokouksessa. Myös tekoälysovellusten kehittämisestä keskusteltiin. Kansalliskirjastossa on tutkittu ja kehitetty Finnaan tekoälypohjaista tiedonhakuavustajaa, vastausbottia ja kuvatunnistinta, mutta näiden tutkiminen uhkaa pysähtyä, mikäli rahoitusta tuleville vuosille ei löydetä. Koordinaatioryhmä totesi, että kirjastotyön tulevaisuuden kannalta tekoälymallien tutkiminen on erittäin merkittävää.

Matti esitteli ryhmälle Kirjastot.fi-perheen sivustoja.

Matti Sarmela VAKE/Kirjastot.f-katsaus

b) Kirjastot.fi-emosivuston siivous ja arkistointi

Päivi Litmanen-Peitsala kertoi Kirjastot.fi-sivuston sisältöjen siivouksesta ja arkistoinnin selvittämisprojektista. Kirjastot.fi:n ylläpidossa on tuhansia käytöstä poistuneita sivuja, joiden kohtaloa selvitellään vuonna 2025. Osa sivuista poistetaan, osan arkistointia pohditaan. Päivi lähettää koordinaatioryhmälle kyselyn Kirjastot.fi-sisältöjen säilytystarpeesta. Matti Sarmela kertoi, että asiasta aiotaan keskustella myös ministeriön kanssa.

c) Kirjastojen kokoelmat ja muuttuva toimintaympäristö

Aija kertoi kokoelmakyselyn tuloksista. Raportti kyselystä löytyy Kirjastot.fi:n julkaisuista, https://www.kirjastot.fi/sites/default/files/content/valtakunnallinen-kokoelmakysely-2024_fi.pdf. Aija kiitti AVIa, jonka kautta kysely lähetettiin kaikille kunnille. Kyselyyn saatiin 121 vastausta, joka oli varsin hyvä määrä, koska joka kunnasta haluttiin yksi yhteinen vastaus ja osa kimpoista lähetti yhteisen vastauksen. Koska pieniä kuntia on paljon, niiden osuus myös painottui vastauksissa.

Vastaukset kokoelmalinjauksesta ja kokoelman arvioinnista antoivat kuvan siitä, että yleisesti ottaen kirjastot katsoivat täyttävänsä lain esittämät vaatimukset hyvin. Kokoelman tarkoitus oli erityisesti kuntalaisten tarpeisiin vastaaminen. Suurin osa kertoi pärjäävänsä hankintamäärärahoilla, vaikka aineistoa hankittaisiin enemmän, jos määrärahoja olisi enemmän. Jos hankinnoista joudutaan supistamaan, säästetään lehtikokoelman, musiikkiaineiston ja AV-aineiston hankinnassa. Yllättävän isolla osalla kirjastoista ei ollut aikaa poistoihin. 

Kokoelmatyö oli vastaajien mukaan pienissä kirjastoissa pysynyt melko samana, mutta suuremmissa se oli muuttunut. Apuvälineet olivat lisääntyneet ja niitä käytettiin aktiivisesti. Asiakkaiden käyttäytymisessäkin nähtiin muutoksia. Suurin osa asiakkaista arvosti omatoimista käyttöä, mutta samalla myös kirjaston apua ja aineistovinkkejä. Yleisesti vastaajat olivat sitä mieltä, että kokoelma on tulevaisuudessakin kirjastotyön ydin. 

Kyselyä ja raporttia kiiteltiin ryhmässä. Sen arvioitiin olevan merkittävä työkalu kirjastotyön kehittämisessä.

4. Muuta

Seuraava kokous järjestetään touko-kesäkuussa.

5. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen kello 14.41.