Klo 9-12 Teams-kokous
Paikalla:
Katri Vänttinen, pj.
Matti Sarmela, varapj.
Tiina Helamaa (erikoiskirjastot)
Juha Hälinen (yleiset kirjastot, Jyväskylä)
Jaska Järvilehto (Suomen musiikkikirjastoyhdistys r.y.)
Susanna Kinnari (AMKIT-konsortio)
Lassi Lager (Kansalliskirjasto)
Anna-Maria Malm (FSBF)
Juha Manninen (Suomen kirjastoseura)
Mika Mustikkamäki (AVI)
Nina Granlund, siht. (VAKE)Päivi Litmanen-Peitsala (VAKE)
Poissa:
inna Abrahamsson-Sipponen (yliopistokirjastot),
Leena Kinnunen (yleiset kirjastot, Rovaniemi)
1. Kokouksen avaus
Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9.
2. Sektorien kuulumiset
Koordinaatioryhmän jäsenet kertoivat sektoriensa ajankohtaiset kuulumiset. Kuulumisten yhteydessä uusi jäsen, FSBF:n Anna-Maria Malm toivotettiin tervetulleeksi ryhmään.
3. Kirjastot.fi-uudistus
Päivi Litmanen-Peitsala esitteli Kirjastot.fi-sivuston uudistusta. Kirjastot.fi-sivustossa tehdään tekniikan päivitys sekä järjestetään sisältöä ja terävöitetään ulkoasua erityisesti mobiilikäyttöä silmällä pitäen. Uusittu Kirjastot.fi siirretään tuotantoon 14.12.2022. Samassa yhteydessä siivotaan sisältöä, vanhaa poistetaan näkyvistä, uutiset järjestetään uusin ryhmiin ja vanha Ammattikalenteri erillisenä alueena poistetaan. Sivuston haku uudistetaan myöhemmin. Päivi pyysi erityisesti ottamaan yhteyttä, jos Kirjastoalan osuuden A-Ö -listasta puuttuu merkittäviä kirjastoalan tietoja.
Koordinaatioryhmä keskusteli digitaalisen tiedon arkistoinnista. Kirjastot.fi-sivuston sisällöistä osa on selkeästi kirjastoalan arkistosisältöä, mutta mitään varsinaisia päätöksiä siitä, miten yleisten kirjastojen tuottamia verkkosisältöjä arkistoidaan, ei ole tehty. Sama koskee esimerkiksi videomateriaalia. Asiaa tulee tulevaisuudessa pohtia.
4. Kirjastot.fi-katsaus
Matti Sarmela kertoi vuoden 2023 näkymistä Kirjastot.fi:ssä. Useampi palvelu suljetaan. Niitä ovat Aparaattisaari, blogit: Labs, Vuorosanoja, Kirjastoalan keskiössä, Äänimaisema, Now.libraries.fi, Kyselyt.kirjastot.fi sekä monihaku, joka korvataan Finnaan luotavilla vastaavilla hakuryhmillä. Palvelujen kehittämisessä päästäneen Kirjastot.fi-emouudistuksen valmistuessa eteenpäin. Evästeiden hyväksymistoiminto, Kirjastohakemiston uudistettu käyttöliittymä ja Makupalat.fi:n uudistus ovat ohjelmassa alkuvuodesta. Matti esitteli myös Fono.fi:n siirtoa Finnaan ("Tempo"-Finna-projekti).
Yleisten kirjastojen tilastopalvelun uudistuksesta on tehty selvityksiä, sekä tilastointitarpeista että tilastoinnin teknisestä toteutuksesta. Vuoden 2022 tilastot tallennetaan vielä Tilastot.kirjastot.fi:hin. Uuden tilastopalveluun omistajana on edelleen OKM, hallinnointi, kehittäminen, ylläpito ja tarkastustoimi keskittyvät AVI:in. Tilastopalveluun tarvitaan selvitysten mukaan välttämättä oma tilastotietokantasovellus. Sovellus toteutetaan vuoden 2023 aikana avoimen koodin ratkaisulla.
Koordinaatioryhmä keskusteli tilastoista. Todettiin, että oli harmillista, ettei tilastojen kehittämiseen saatu erillisrahoitusta millään kirjastosektorilla. Pidettiin myös harmittava asiana sitä, että tilastot ovat pirstoutuneet eri kirjastosektorien ylläpidettäviksi eikä yhteistä tilastoa ole. Siihen pyrkiminen nähtäisiin tärkeäksi. Keskusteltiin myös siitä, että kun yleiset kirjastot saavat luotua tilastotietokannan, alusta voisi olla käytettävissä myös muilla sektoreilla.
5. Kirjasampo ja Kohti Metatietovisiota -selvitysprojektin jatko
Kirjasampo
Kirjasampoon on kehitetty Aalto-yliopiston Semanttisen laskennan ryhmässä (SeCo) opinnäytetyönä uudentyyppinen, rinnakkainen hakuliittymä. Liittymän hakunäkymät ja vaihtoehdot tarjoavat sisällöt monella tapaa löydettäviksi ja mahdollistavat mielenkiintoiset, uudet tarkastelutavat. Matti esitteli hakuja ja näkymiä. Rinnakkainen hakuliittymä julkaistaan ensi vuoden puolella.
Koordinaatioryhmä keskusteli uuden liittymän merkityksestä: sen uudet hakutavat ja linkitetty tieto ovat esimerkkejä siitä, mitä semanttisilla kuvauksilla voidaan saada aikaan. Sitä voidaan myös käyttää esimerkkinä, kun rakennetaan vastaavia hakuja muihin yhteyksiin, ja silloin kun Finnassa tuodaan näkyviin esimerkiksi Kirjasammon ja muiden sampojen sisältöjä. Erikseen mainittiin Kansallisen audiovisuaalisen instituutin tuleva oma Sampo-palvelu. Ehdotettiin, että Kirjasammon uudesta hakuliittymästä järjestetään sektorirajat ylittävä työpaja.
Kohti Metatietovisiota -selvitysprojektin jatkovaihe
Matti kertoi YKN:n meneillään olevan kuvailutiedon kansallisen järjestämisen selvitysprojektin "Kohti metatietovisiota" etenemisestä. Kuvailun järjestämisen tavoitteena on kansallinen metatiedon masterdatavaranto, johon metatiedot kuvaillaan ja josta niitä jaetaan kirjastojen tietokantoihin. Lähes kaikkien yleisten kirjastojen/kimppojen kanssa on käyty keskustelukierrokset, jotka ovat olleet positiivisia sävyltään: muutoksia on odotettavissa, mutta pääosin niihin suhtaudutaan myönteisesti. Selvitysprojektin ja sen jatkovaiheen päämääränä on laatia tiekartta, jonka avulla voi ennakoida kuvailun kokonaismuutosta ja muutoksen etenemistä. Samalla on tarkoitus selvittää myös mm. kaupallisesti tuotetun metatiedon asemaa ja hankintapaa, kuvailuverkostoa, osaamisvaatimuksia, metatiedon tekijänoikeuksia ja tulevan kuntien yhteisen e-kirjaston metatiedon hankintaa, hallintaa ja tietovirtoja.
Bibframe-kuvailuformaattiin ja kansalliseen metatiedon masterdatavarantoon siirtyminen edellyttää lähes kaikkien kirjastojärjestelmien uusimista tai vaihtamista. Kansalliskirjasto selvittää parhaillaan uuden Melindan alustavaihtoehtoja. Tällä hetkellä tutkitaan erityisesti Ruotsin Kungliga Biblioteketin tuottamaa Libris XL -alustaa ja arkkitehtuuria. Uusi Melinda pyritään saamaan käyttöön 2025-2026.
Koordinaatioryhmä totesi, että suuret muutokset ovat edessä, mutta lopputulos on merkittävä tiedon kuvailun yhtenäisyyden ja tiedon löydettävyyden kannalta.
Kohti metatietovisiota selvitysprojekti: tilannekatsaus pdf (Kaisa Hypenin esitys, esitetty alunperin Melindan ja kuvailun ohjausryhmässä 9.12.2022)
6. Muut asiat
Juha Manninen tiedusteli, onko Kirjastot.fi:llä osuutta kirjastojen kuvaukseen Wikipediassa. Kuvaus on vanhentunut. Päivi Litmanen-Peitsala lupasi päivittää sitä.
Lopuksi Susanna Kinnari kiitti koordinaatioryhmää, jonka sanoi olevan kurkistusikkuna laajalle kirjastokentälle ja inspiroivan keskusteluillaan hyvin antoisalla tavalla. Susanna jää pois ryhmän toiminnasta, mikäli AMKIT-konsortiosta löytyy uusi jäsen.
7. Kokouksen päättäminen
Kokous päätettiin 12.01.