Kirjastot.fi:n koordinaatioryhmän kokouksen 11.5.2022 sektorien kuulumiset

Helsingin kaupunginkirjasto (Katri Vänttinen)

Helsingin kaupunginkirjastossa on eletty jälleen poikkeuskevättä. Kunta-alan lakko vaikutti ja näkyi, mutta ei aiheuttanut suuria riskejä esimerkiksi tietoturvallisuudessa. Kirjaston vakaus on yhteiskunnan ja kansalaisten kriisinkestävyyden kannalta erittäin tärkeää. Tämän ovat viimeiset kaksi vuotta entistä selvemmin osoittaneet.

AMKIT-konsortio (Susanna Kinnari)

  • Edellisen kokouksen jälkeen vietettiin joulukuussa AMKIT-konsortion 20v. juhlaa ja etätilaisuuteen osallistui lähes jokainen amk-kirjastolainen. Keynote-puhujana oli Otto Tähkäpää otsikolla "Ei miten, vaan miksi - osaamisen, oppimisen ja työn tulevaisuudet".
  • Theseuksessa on otettu käyttöön avoimen kokoelman rinnalle ns. Käyttörajattu kokoelma https://submissions.theseus.fi/ohje11.htm ja kesään mennessä se on jo 17 amkilla käytössä. AMKIT-konsortion on perustanut Kestävän kehityksen työryhmän, joka pohti ja edistää nimensä mukaista teemaa amk-kirjastoissa.
  • Amk-kirjastojen verkostopäivä on toukokuussa "Mukana maailman muutoksessa" -teemalla. Kuulemme mm. Minna Koskelon ajatuksia tulevaisuudesta ja työpajoja on järjestetty mm. kestävästä kehityksestä.
  • AMKIT-konsortion viestintäpalveluita ollaan kehittämässä. On otettu käyttöön uutiskirjeitä (mm. konsortion toiminnasta, Kreodi-lehdestä ja Avoin TKIO- verkostosta, myös muutkin kuin amkilaiset voivat niitä tilata!). Myös amk-konsortion verkkosivujen päivitys on työn alla.
  • Digivisio ja avoin tiede ovat kevään tärkeitä teemoja konsortiossa (ja amkeissa ylipäätään), esimerkiksi Digivisio -kokonaisuutta https://digivisio2030.fi/ on konsortiomme Jory miettinyt yhdessä FUNin työvaliokunnan kanssa. Samoin Avoimen tieteen seurantakysely on tulossa ammattikorkeakouluihin toukokuussa ja parasta aikaa kukin organisaatio on valmistautumassa siihen https://avointiede.fi/fi/linjaukset-ja-aineistot/seuranta.

AVI (Jonna Toukonen)

  • Väestökysely Kirjasto demokratian edistäjänä tulokset on julkaistu https://avi.fi/tietoa- meista/toimintamme/tuotamme-tietoa/kirjastotilastoja
  • Demokratia-avustusta (yhteensä 920 000 euroa) myönnettiin joulukuussa valtakunnallisesti 38 hankkeelle. Yhteensä tuli 57 hakemusta, hakusumma 2,2 milj.
  • Yleisten kirjastojen alueelliseen ja paikalliseen kokeilu- ja kehittämistoimintaan myönnettiin uusimmalla avustuskierroksella maaliskuussa 1 325 300 euroa 80 eri hankkeelle. Keväällä vielä haussa kertaluonteinen lukutaito-erityisavustus kirjastojen lukutaitotyön vahvistamiseen. Hakuaika 26.4.-31.5., päätökset elokuussa.
  • Peruspalvelujen arviointien tulokset ja raporti julkaistaan avien Patio-palvelussa kesäkuussa 2022. Yleisten kirjastojen osalta aiheena on henkilöstön riittävyys, osaaminen ja kirjastojen johtaminen.  
  • Koulutuskalenterissa huomioitu mm. Ukrainan sota ja tulossa on mm. henkisen kriisinkestävyyteen keskittyvä koulutus. Libopissa julkaistu Kirjastot ja demokratia-kurssi tukemaan kirjastojen lakisääteistä demokratiatyötä.
  • Yleisten kirjastojen tilastot 2021 julkaistu 1.4. Avissa menossa OKM:n rahoittama tilastotietokannan teknisen alustan uudistamiseen liittyvä selvitys: keväällä tehdään sisällöllinen selvitys ja syksyllä tekninen vaatimusmäärittely.

Erikoiskirjastot (Tiina Helamaa)

Erikoiskirjastojen neuvosto on parhaillaan kehittämässä viestintää, vaikuttamista ja yhteistyötä koko verkostossa. Verkkosivut uudistuvat ja yritetään aktivoida verkostoa mm. tekemällä kyselyjä eri aiheista. Huolta varsinkin pienempien erikoiskirjastojen kohtaloista resurssi- yms. pulan vuoksi. Ja tähän liittyen pohdinnassa, miten kirjastojen vaikuttavuutta voisi osoittaa tai mitata.

Kansalliskirjasto (Lassi Lager)

FUN Suomen yliopistokirjastojen verkosto (Minna Abrahamsson-Sipponen)

  • FUN on pitänyt yhteyttä ukrainalaisiin kollegoihin ja sopinut rahallisesta avusta heille. Lisäksi FUN julkaisi lausunnon Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja tuestaan ukrainalaisille kollegoille https://yliopistokirjastot.fi/statement-on-ukraine/
  • Huhtikuussa (12.4) FUN järjesti yhdessä OKM:n, Suomen Akatemian ja CSC:n kanssa bibliometriikkaseminaarin. Tilaisuuden teemana oli osaamiskeskittymät ja vastuullinen arviointi. Seminaariin pystyi osallistumaan sekä paikan päällä että etänä.
  • FUN osallistuu laajasti eri organisaatioiden asettamiin työryhmiin, edustuksemme löytyvät tältä sivulta https://yliopistokirjastot.fi/toiminta/tyoryhmat/
  • Viimeisimmässä FUNin kokouksessa 7.4.2022 tapasimme (etänä) Digivisio 2030 hankepäälliköt Tuula Heiden ja Sakari Heikkilän. Keskustelu oli mielenkiintoista, koska avasimme heille opetuksen ja tutkimuksen tietoaineistojen lisenssiviidakon haasteet. Sovimme että pidämme yhteyttä Digivisio 2030 hankkeen kanssa ja järjestämme lisää tapaamisia tietoaineisto ja opetusaiheiden osalta.
  • Suomen tekijänoikeuslain uudistuksen valmistelu on kiinnostanut FUNia ja sen jäseniä. Erityisesti rinnakkaistallentamisen sallivan poikkeuksen puuttuminen hallituksen esityksestä on aiheuttanut huolta; se tarvittaisiin pikaisesti.
  • Vuoden 2021 aikana FUN kommentoi useita Avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksia sekä ISO standardien luonnoksia. Myös vuoden 2022 aikana on jo tullut useita lausuntopyyntöjä, joihin FUN vastaa.
  • FUN vuonna 2022: FUNin jäseninä on 14 yliopisto ja korkeakoulukirjastoa, joita edustavat kyseisten kirjastojen johtajat. FUNin työvaliokunnassa on puheenjohtaja (Ari Muhonen Itä-Suomen yliopiston kirjasto) ja neljä jäsentä (Tommi Harju Taideyliopiston kirjasto, Susanna Parikka Lapin korkeakoulukirjasto, Matti Raatikainen Aalto-yliopiston oppimispalvelut ja Miia Willman LUT-tiedekirjasto). FUNin yhteistyösihteeri on Anu Keinänen Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksesta.

Suomen kirjastoseura (Juha Manninen)

  • Olemme keväällä hioneet kirjastojen rahoitusta koskevia tavoitteita tulevia eduskuntavaaleja silmällä pitäen. Ne on nyt lähetetty eduskunnan sivistysvaliokunnalle ja valtiovarainvaliokunnan sivistysjaostolle.
  • Toiminnassamme tulevat ek-vaalit näkyvät syksyä kohden entistä enemmän ja varsinainen kampanjamme käynnistyy syksyllä.
  • Toteutimme Kantar TNS:n kanssa kyselyn koronarajoitusten vaikutuksista kirjastojen käyttäjiin: https://suomenkirjastoseura.fi/kirjastojen-asiakkaita-koeteltiin-poikke…
  • Yhteistyössä Kuntaliiton kanssa toteutettava Vuoden kirjasto -kilpailu on nyt finaalivaiheessa. Voittaja julkistetaan Kirjastopäivien kirjastoiltamissa to 16.6.
  • Kirjastopäivät toteutuvat vihdoin Hämeenlinnan Verkatehtaalla 15. - 17.6. ja Kirjastoautopäivät Kouvolassa 28. - 30.7.
  • Kirjastoseuran työryhmät ovat koronan jälkeen päässeet kokoontumaan myös fyysisesti. Odotettavissa lisää koulutuspäiviä.
  • Seuraamme tiiviisti kriisiä IFLAn johdossa yhteistyössä muiden Pohjoismaiden kanssa, pyrimme asettamaan yhteisen ehdokkaan elokuussa valittavaan uuteen IFLAn hallitukseen.

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry (Jaska Järvilehto)

  • Jaska Järvilehto (Yle Arkisto) aloitti yhdistyksen puheenjohtajana vuoden alussa. Jaska on yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja yleisten ja yliopistokirjastojen sektoreiden ulkopuolelta. Aiemmin Jaska on työskennellyt musiikkikirjastokirjastotehtävissä yleisissä, ammattikorkeakoulu- ja oppilaitoskirjastoissa. Jaska on mukana myös yhdistyksen kansainvälisen emojärjestön IAML:n (International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres) toiminnassa.
  • Yhdistyksen julkaiseman kirjan Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus maksuton PDF-versio julkaistiin 20.4.2022, https://www.musiikkikirjastot.fi/musiikkipalvelut/suomen- musiikkikirjastoyhdistys/maagisessa-paikassa/.
  • Intervalli-lehden numero 1/2022 julkaistiin 25.4.2022. 36-sivuinen lehti sisältää musiikkikirjastoalaa käsitteleviä artikkeleita kaikilta kirjastosektoreilta, https://www.musiikkikirjastot.fi/musiikkipalvelut/suomen- musiikkikirjastoyhdistys/intervalli/.
  • Yhdistyksen kevätseminaari järjestettiin 28.4.2022 etätapahtumana. Seminaarissa oli yli 80 osallistujaa eri kirjastosektoreilta, https://www.musiikkikirjastot.fi/musiikkipalvelut/suomen- musiikkikirjastoyhdistys/seminaarit/.
  • Oppilaitoksissa työskentelevien musiikkikirjastolaisten Muska-ryhmä valmistelee vapaasti käytettävää musiikin tiedonhaun verkko-oppimateriaalia. Katso Maarit Koskelan artikkeli Avoimet aineistot tiedonhaun ohjauksen tukena Intervalli-lehden em. numerossa.

Yleiset kirjastot (Juha Hälinen, Jyväskylän kaupunginkirjasto)

  • Ylen sisältöjen käyttöpilotti: Aloitimme Jyväskylän kaupunginkirjastolla tammikuun alusta koko vuoden kestävän pilottikokeilun, jonka aikana olemme voineet vapaasti esittää Ylen omatuotannollisia ohjelmia Areenasta ja Elävästä arkistosta. Pilotti koskee kaikkia kirjaston toimipisteitä. Muut mukana olevat tahot ovat Tampereen kaupunginkirjasto, Yle, Kopiosto ja Gramex. Ohjelmien esitysluvat koskevat kirjastotilassa esitettäviä ohjelmia, eli ohjelmia ei voi välittää etänä striiminä tai osana striimattavaa tai tallennettavaa koulutusta tai tapahtumaa.

    Pilottia on takana nyt ensimmäinen vuosineljännes. Jyväskylän pääkirjastossa on kolme näyttöä, jossa pyöritämme päivittäin Ylen ohjelmia lapsille, nuorille ja aikuisille. Aineistonäyttelyitä ja näytettäviä ohjelmia on suunniteltu mahdollisuuksien mukaan ajankohtaan sopimaan, talviolympialaiset, kirjailijavierailut, teemaviikot kuten pyöräilyviikko jne. Lyhyitä pätkiä ohjelmista on esitetty vinkkausten ja kirjapiirien yhteydessä. Pilotin ympärille on tehty yksi tapahtuma Suomen Euroviisukarsintojen helmet, jossa yhdessä katsottavia viisukappaleita sai ehdottaa jo etukäteen somessa.

    Liveohjelmat ovat toimineet kirjastotilassa hyvin kuten alkuvuoden Pentulive ja pääsiäisen Tipulive. Asiakkaille ne toimivat juuri sen mittaisen hetken kun he haluavat, ohjelmalla kun ei ole alkua eikä loppua. Varsinaista katsojaryntäystä Yle Areenan ohjelmat eivät ole saaneet mutta yksittäisiä katsojia ohjelmilla on lähes koko ajan. Kirjastotilassa sopivan äänenvoimakkuuden löytyminen on vielä arvoitus, ohjelmien tekstitykset ovat iso apu ja mahdollistavat hiljaisen äänen, monista ohjelmista tekstitykset puuttuvat. Em. liveohjelmat toimivat hyvin vaikka kokonaan ilman ääntä.

    Suurin haaste on ollut Ylen omatuotantoisten ohjelmien löytäminen. Suurimman osan ohjelmista lopputekstit kertovat voiko ohjelmaa esittää mutta yllätyksiäkin on tullut. Olemme päätyneet varmistamaan lähes kaikki esitettävät ohjelmat Yleltä. Yle on tehnyt pilottiin erillisen sähköpostiosoitteen, josta voimme kysyä mitä tahansa pilottiin liittyen. Kysymyksiin vastataan nopeasti, yleensä seuraavana päivänä. Yhteistyö Ylen kanssa on sujunut hyvin.

    Jyväskylässä pilotti on näkynyt pääkirjastossa mutta lähikirjastoissa vähän. Pilottiin olemme tehneet yhdessä Tampereen kaupunginkirjaston kanssa julistepohjan, sama pohja toistuu myös pilottiin teetetyissä roll-upeissa. Yhdenmukainen visuaalinen ilme on toiminut ja helpottaa ohjelmajulisteiden tekoa. Kuvia Ylen ohjelmista emme voi julisteissa tai muussa mainonnassa kuten somessa käyttää.
  • Asiakastoiminen varastokirjastotilaus: Kansalliskirjaston ja Varastokirjaston kanssa yhdessä tehty asiakastoiminen varastokirjastotilaus Keski-Finnasta on ollut tuotannossa helmikuusta lähtien. Käytännössä siis varastokirjaston kokoelma näkyy meillä omana välilehtenään ja asiakas voi kohdistaa myös niihin varauksia/tilauksia. Tilaus ei mene kuitenkaan suoraan varastokirjastoon, vaan kirjaston kaukopalvelun kautta. Hankkeen tuloksia ja tehtyä esiselvitystä valtakunnallisesta ratkaisusta hyödynnetään varastokirjaston käynnissä olevassa Airut-hankkeessa, jossa haetaan laajempaa järjestelmäriippumatonta ratkaisua omatoimiseen kaukolainaukseen erityisesti varastokirjastosta, mutta muualtakin.
  • Kaksi uutta kirjastoa: Vuoden sisällä aukeaa jo toinen uusi kirjasto Jyväskylässä. Keljonkankaan kirjasto aukesi viime syksynä ja kesällä avataan Kortepohjan kirjasto. Molemmat muuttivat vanhoista kehnoista tiloista uusiin koulun yhteyteen rakennettuihin tiloihin.