Kirjastot.fi-koordinaatioryhmän muistio 11.12.2023

Klo 13-16, Teams-kokous

Paikalla:
Saara Ihamäki, pj.
Matti Sarmela, varapj.
Minna Abrahamsson-Sipponen (yliopistokirjastot)
Marita Ahola (AMKIT-konsortio)
Jaska Järvilehto (Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry)
Lassi Lager (Kansalliskirjasto)
Juha Manninen (Suomen kirjastoseura)
Anna-Maria Malm (FSBF)
Maija Maronen (erikoiskirjastot, Tiina Helamaan tilalla)
Mika Mustikkamäki (AVI)
Esko Nousiainen (Yleiset kirjastot, Rovaniemi, Leena Kinnusen tilalla)

Nina Granlund, siht. (VAKE)
Päivi Litmanen-Peitsala (VAKE)

Poissa:
Juha Hälinen (yleiset kirjastot, Jyväskylä) 
 

1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 13. Helsingin kaupunginkirjaston kirjastopalvelujen johtajan sijaisuutta hoitava Saara Ihamäki toimii myös koordinaatioryhmän puheenjohtajana. Kokouksen alkuun Matti Sarmela  kertoi koordinaatioryhmän tehtävästä. Se on yksi pisimpään toimineista kirjastoalaa laajasti yhdistävistä ryhmistä.  Ryhmän nimi ja tehtävä muutettiin ohjausryhmästä Kirjastot.fi-koordinaatioryhmäksi, koska OKM vastaa VAKE:n ohjauksesta. Sekä ryhmässä että ministeriössä koettiin, että kirjastosektorien välinen keskustelu on kirjastopalvelujen yhteiselle kehittämiselle ensisijaisen tärkeää ja siksi toivottiin, että ryhmä jatkaa. Sen nimi muutettiin Kirjastot.fi:n koordinaatioryhmäksi. Lisäksi käytiin esittelykierros. 

2. Sektorien kuulumiset

Koordinaatioryhmän jäsenet kertoivat sektoriensa ajankohtaiset kuulumiset. Kuulumisten yhteydessä keskusteltiin laajemmin eri sektorien e-aineiston käytöstä ja sen tilastoinnista sekä tekijänoikeuskorvauksista. Aineiston käytössä on eroavaisuuksia eri kirjastosektoreilla. Nykyisen tekijänoikeuskorvauksen malli on rakennettu lähinnä yleisten kirjastojen käyttöön sopivaksi. Asia on monimutkainen ja toivottiin, että esimerkiksi kirjastoseurat voisivat pureutua siihen ja ehdottaa mallia, joka soveltuisi myös muiden sektorien korvauslaskentaan osuvammin.

Jaska Järvilehto kertoi lopettavansa Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtajana ja näin ollen myös koordinaatioryhmässä. Hänen sijalleen tulee vuoden vaihteessa Marko Niemelä.

Sektorien kuulumiset

3. VAKE-katsaus

Matti Sarmela esitteli VAKE:n toimintaa vuodelta 2023. Matti avasi hyvin nopeasti ryhmälle tilastoja, toimintaa sekä kehittämisen painopisteitä. Myös vuoden 2024 suunnitelmaan voi tutustua omatoimisesti.

VAKE-katsaus 2023

VAKE-toimintasuunnitelma 2024

4. Aktiivisen kansalaisuuden tukeminen

Päivi Litmanen-Peitsala esitteli Kirjastot.fi-sivuston uusia sisältöjä. Aktiivisen kansalaisuuden tukeminen -osio tukee kirjastojen demokratiatyötä. Materiaaleilla luodaan kirjastoalalle yhteinen selkäranka tasa-arvon ja demokratian toteuttamiseen, jotta yksittäisten kirjastojen ei tarvitsisi yrittää yksin pohtia linjoja ongelmatilanteissa. Aineistoa työstävät AVI, Kirjastoseura, Kuntaliitto ja kirjastot yhdessä. Nyt työn alla on Varautuminen kirjastossa. Sen perimmäinen ajatus on löytää etenemisketju siltä varalta, että jotain yllättävää yhteiskunnassa tapahtuu eli askelmerkit sille, kuka toimii ja miten.

Lisäksi Kirjastot.fi:hin on luotu osio Kirjastossa töissä.  Päivi esitti toiveen, että osio liitettäisiin kirjaston intraan joka kirjastossa.

Lisäksi hän pyysi lähettämään itselleen linkkejä materiaaleihin, joita kirjastoissa mahdollisesti on luotu tällaisiksi opastuspaketeiksi, jotta hän voi lisätä ne yhteiseen ohjeistukseen.

Päivin esitys

5. Kulttuurialan tilastohanke ja Kohti metatietovisiota -jatkohanke

Kultuurialan tilastohanke

Matti Sarmela antoi katsauksen kulttuurialan tilastojen tilanteesta.

  • E-aineiston käytön raportointi e-lainauskorvauksia varten Sanastolle toi uuden lisävaatimuksen e-aineiston tilastojen hallintaan. Kuntien yhteinen e-kirjasto vastaa tarjoamiensa aineistojen tilastoinnista. Sen ulkopuolelle jäävien aineistojen tilastoinnin suunnitteluun perustetaan e-aineistojen tilastotyöryhmä,  jota vetää AVI.
  • AVI:n tilaama yleisten kirjaston uusi tilastotietokanta julkaistaan vuonna 2024.
  • Taiteeen ja kulttuurin tilastoinnin osalta OKM on avaamassa yhden yhteisen tilastoja kokoavan palvelun, taidejakulttuuri.fi, joka tuo selkeyttää ja helpottaa kulttuurialan tilastojen tallentamista, tutkimista ja vertailua. Palvelua ei ole vielä julkaistu. Sen tähtäimessä myös tilastojen yhdenmukaistaminen niiden käytön ja vertailun helpottamiseksi.
  • Kuntaliitossa on käytössä Kuntien kulttuuritilastot Kultti, joka tarjoaa tilastoja kuntien kulttuuritoiminnasta. Tulevaisuudessa Kultti ehkä integroidaan Taidejakulttuuri.fi:hin.

Kohta metatietovisiota -jatkohanke

Kaisa Hypén Turun kaupunginkirjastosta kertoi Kohti metatietovisiota -hankkeen edistymisestä. Linkitetty kirjastodata hyödyttää kirjastoa helpottamalla kuvailutyötä, lisäämällä kirjaston luoman metatiedon käyttöarvoa kirjastosektorin ulkopuolella ja kehittämällä tiedonhakua. Linkitetyn datan hankkeen keskeinen suunta on visioitu Kansalliskirjaston Metatieovisio 2020:ssa. Toteutuksen olennaiset osat ovat Bibframe, RDA, linkitetyn data malli sekä Melindan uusi alusta. Prosessi on edennyt ja tällä hetkellä toteutumatta on Melindan uusi alusta sekä mm. määrittelyjä kuvailutyöhön.

Käytännön haasteita on esimerkiksi se, että korkeakoulukirjastojen ja yleisten kirjastojen kuvailutyö poikkeavat toisistaan paljon. Yleisistä kirjastoista on myös lähtenyt kuvailutyön tekijöitä paljon, käytännössä uusia juurikaan ei ole palkattu tilalle. Kuvailutyö on yleisissä kirjastoissa muutenkin suuressa muutoksessa, työn organisointi vaatii uutta suunnittelua. Metatietotuotannon kansallisen kehittämisen vaiheita on esitelty esimerkiksi Matti Sarmelan esityksessä Metadata-hanke Yleisten kirjastojen konsortion hankintapäivässä 2023, sekä Kirjastot.fi:n Kuvailu ja luettelointi –osassa.

Yleisten kirjastojen siirtymistä linkitettyyn dataan ja tiekarttaa siihen etenemisessä on selvittänyt Kohti metatietovisiota selvitysprojekti (loppuraportti), joka nyt jatkuu jatkohankkeena vuoden 2024 loppuun asti. Hanketta vetää Turun kaupunginkirjasto.

Kaisa esitteli tämän hetkistä tilannetta, tiekarttaa prosessin etenemiseksi ja totesi, että keskustelun aika on nyt. Aihetta on lähestyttävä systemaattisesti, ongelmia kartoitettava ja ratkaisuja pohdittava. Tulevan ennakointi ei aina ole helppoa ja sen voi epäilyttää, mutta kuitenkin kehityksen suunta on oikea.

Kaisan esitys

6. Kuntien yhteinen e-kirjasto

Suvi Sivulainen Helsingin kaupunginkirjastosta esitteli kuntien yhteisen e-kirjaston tilannetta. Yhteisen e-kirjaston selvitys alkoi vuonna 2020. Eri hankkeissa selvitettiin lähtökohtia ja luotiin toimintamalleja yleisten kirjastojen yhteiseen e-kirjaston toteuttamiseksi.Tällä hetkellä aineistot ovat eri alustoilla, e-kirjastoja on noin 30 erilaista. Se aiheuttaa päällekkäistä työtä ja eriarvoisen aseman eri alueiden kirjaston käyttäjille.

E-kirjasto-projektin tavoitteena on ollut kehittää e-kirjastoratkaisu, jonka avulla saadaan parempi asiakaskokemus ja tasa-arvoisempi mahdollisuus käyttää kirjastojen e-aineistoja, siis yhteinen kokoelma kaikille kirjastoille. Projekteissa on tutkittu teknologiaratkaisuja. NY Public Libraryn avoimen lähdekoodin ratkaisu on valittu alustaksi. On myös luotu yhteistyömalleja kirjastojen toimintaan ja sisältöyhteistyöhön.

E-kirjaston toiminta siirtyy Kansalliskirjastoon 1.1.2024 alkaen. Osa työryhmistä on jo aloittanut toimintansa, loput aloittavat ensi vuoden alussa. Uusi e-kirjasto avautuu 23.4.2024. Käyttöoikeuden saavat mukaan liittyneiden kirjastojen asiakkaat.

Saara kysyi vahvasta tunnistautumisesta: E-kirjastoon vaaditaan vahva tunnistautuminen kirjautuessa ensimmäisen kerran sekä välillä tarkistustunnistautumisina.

Keskusteltiin myös Lapin e-kirjastosta. Esko kertoi, että kaikki kirjastot päättävät omalta kohdaltaan, liittyvätkö myös kuntien yhteiseen e-kirjastoon.

Suvin esitys

7. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 16.