Kokousaika ja -paikka
Aika: 20.9. klo 13–15
Paikka: Teams-kokous
Puheenjohtaja: Katri Vänttinen
Sihteeri: Aija Laine
Liboppi, toimintasuunnitelma ja budjetti vuodelle 2025, toimituskunnan puheenjohtaja Elina Karioja
Libopissa on julkaistu tänä vuonna viisi valtakunnallista kurssia, lisää julkaisuja vielä tulossa tämän vuoden puolella. E-kirjastokurssille on kirjautunut yhteensä yli 900 henkilöä, joka on kaikkien aikojen osallistujaennätys. Sisällöntuottajille on ollut oma koulutus elokuussa, valtakunnallinen koulutuspäivä esihenkilöille syyskuussa. Loppuvuodesta tulossa kaksi vuotta käyttämättä olleiden tunnusten poisto ja sama kurssiavain kaikille kursseille. Käyttäjämäärät lisääntyneet alkuvuoden aikana n. 500 käyttäjällä.
Vuoden 2025 toimintasuunnitelmassa tavoitteena keskittyä verkkopedagogiseen kehittämiseen, laadukkaiden valtakunnallisesti koordinoitujen oppisisältöjen julkaiseminen, sekä sisällön ajantasaisuuden seuranta, käyttäjäkokemusten kerääminen, tilastointityökalujen arviointi, tehokas viestintä ja markkinointi, kaksikielisten ja pelkästään ruotsinkielisten kurssien julkaiseminen ja valtakunnallinen koulutuspäivä. Ensi vuoden alussa toimituskunnan puheenjohtajuus ja sisällöntuotannon vastuu siirtyy Vaasalle. Vuoden 2025 budjetiksi esitetään 20 000 €, josta Turulle tekniseen ylläpitoon ja kehittämiseen 8000 €.
Esitys hyväksyttiin.
AKE-kirjastot ja kimppayhteistyö, Sanna Bondas alustaa asiaan
Millaista yhteistyötä AKE-kirjastot tekevät alueensa kimppojen kanssa? Onko suunnitelmissa kehittää yhteistyötä tulevaisuudessa? Käytäntöjen vertailu ja yhteinen keskustelu asiasta.
Keskusteltiin käytössä olevista toimintamalleista ja käytännöistä eri AKE-alueilla. Todettiin, että maakuntakirjastotoiminnan jälkeen on ollut tarvetta selkeyttää alueilla sitä, mitä AKE-toiminta on. Kimppayhteistyö keskittyy järjestelmäyhteistyöhön, yhteisten käytäntöjen luomiseen ja kokoelmayhteistyöhön. AKE-toiminta on osaamisen kehittämistä ja verkostojen luomista, niiden kehittämistä ja ylläpitoa.
Käytännössä yhteistyötä tehdään esimerkiksi AKE-toiminnan alueellisissa suunnittelu- tai ohjausryhmissä, joiden pohjalta laaditaan alueellinen koulutussuunnitelma. Monilla alueilla AKE-toiminta järjestää myös yhteisiä verkostoitumispäiviä. AKE-henkilöt ovat viestineet kimpoille, että osallistuvat tarvittaessa kimppojen kokouksiin. Yhteistyötä tehdään myös alueellisissa työryhmissä, esimerkkinä lanu- ja seniorityöryhmät. Joillakin alueilla johtajakahvit järjestetään AKE-toimintana säännöllisesti.
Kulttuuripoliittinen selonteko ja lausuntopyyntö tilastotuotannon muutoksista. Raportointipalvelun ajankohtaiset kuulumiset, Matti Sarmela
Kulttuuripoliittisen selonteon lausuntokierros on käynnissä. Kirjastoista selonteossa on maininta vain yleisellä tasolla. Tarvitaanko YKN:n lausuntoa selontekoon? Tilastotuotannon muutoksista kulttuuritilastotuottajien verkosto on jättämässä kannanottoa tilastojen lopettamiseen. Raportointipalveluun on saatu uutta dataa.
Kulttuuripoliittinen selonteko on poliittinen paperi, joka tähtää vuoteen 2040 saakka. Kulttuurin painoarvo ja alueellinen merkitys on tunnustettu selonteossa. Kulttuurin osuutta bkt:sta pyritään lisäämään. Osa kaupungeista on antanut selontekoon lausunnon. Niissä on nostettu esille mm. lukutaito, monikulttuurisuus, kestävä kehitys ja kriisin kestävyys. YKN:lta ei ole pyydetty lausuntoa, joten YKN ei lausu asiasta.
Tilastokeskukselle on tulossa säästötavoitteita ja niiden johdosta kulttuurin tilastointi on esitetty lopetettavaksi, sillä ne eivät ole lakisääteisiä. Todettiin, että kulttuurin tilastointi on tärkeää, jotta sen vaikuttavuutta ja saavutettavuutta voidaan arvioida tilastotiedon pohjalta. Yleisten kirjastojen tilastot jatkuvat kuten aikaisemminkin. Raportointipalveluun on saatu uutta dataa elo-syyskuussa. Koha-järjestelmästä tuleva testidata on myös tuotu raportointipalveluun. Quria-järjestelmästä ei ole vielä käyty keskusteluja Axiellin kanssa. Lainausdatan tuonti kerran tai pari vuodessa riittänee päätöksenteon tueksi.
AKE-linja 9.10
AKE-linja kokoontuu 9.10 Helsingissä. Onko toiveita välitettäväksi OKM:n, tai AVI:jen suuntaan puheenvuorojen osalta?
Tampereelta on esitetty kysymys hankkeiden rahoitukseen liittyen.
Kokouksessa nostettiin esille kysymys siitä, onko näköpiirissä, että OKM:n ja AVI:n avustusehtoja jollain aikavälillä yhdenmukaistettaisiin?
AVI:jen tulevaisuudesta halutaan lisätietoa, jos siitä on mahdollista sanoa jotain syksyn kokouksessa.
Muut mahdolliset asiat
Ei muita asioita.