AKE/VAKE johto 18.10.2023 kokousmuistio

Kokousaika ja -paikka

Aika: 18.10. klo 13 - 16
Paikka: Teams-kokous
Puheenjohtaja: Katri Vänttinen
Sihteeri: Aija Laine

Kuntien yhteinen e-kirjasto

E-kirjastohankkeesta kokoukseen osallistuvat Seija Laitinen-Kuisma ja Anna Tuomikoski.

AKE-kirjastojen johto on esittänyt e-kirjastohankkeelle etukäteen kysymyksiä ajankohtaisista asioista, joihin toivotaan selvennyksiä. Kysymykset koskevat mm. ilmoittautumismenettelyä, päättäjille toimitettavaa materiaalia, kirjastoille tulevia kustannuksia ja muodostettavia työryhmiä. Lista kysymyksistä on toimitettu e-kirjastohankkeelle ennen kokousta.
Käydään lävitse kysymykset ja mahdollinen muu keskustelu yhteisen e-kirjaston tiimoilta.

Liittyminen, päätöksenteko ja organisaatio

E-kirjastohanke on siirtymässä Kansalliskirjastoon ja e-kirjastoyksikön henkilöstö on valittu. Yksikön johtajana aloittaa joulukuun alussa Annastiina Louhisalmi. Anna Tuomikoski aloittaa vuoden alusta aineistosta vastaavana tietoasiantuntija ja Marja Hjelt kirjastoyhteistyöstä vastaavana tietoasiantuntijana.

Sopimusluonnos on tällä hetkellä kommentoitavana Kuntaliiton juristilla. Kommenttien perusteella tehdään tarvittavat korjaukset ja sen jälkeen sopimus lähtee kuntiin kommentoitavaksi. Kommenttikierros marraskuussa. Kansalliskirjaston ja kuntien väliseen sopimusluonnokseen toivottiin liitettävän myös Kuntaliiton kommentit mukaan.

Sopimuksessa ei ole kyse palvelunostosta tai hankinnasta, vaan horisontaalisesta yhteistyöstä kuntien ja Kansalliskirjaston välillä.
Haku kirjastotyöryhmiin on avoinna 31.10 saakka. Työryhmät ovat kirjastojen tärkein vaikuttamiskeino e-kirjaston sisältöihin ja palvelukokonaisuuteen. E-kirjastohankkeen yleisten kirjastojen asiantuntijaryhmä tekee marraskuun kokouksessaan ehdotuksen työryhmien jäsenistä e-kirjastohankkeen ohjausryhmälle. Valinnat esitellään YKN:n marraskuun kokouksessa.

Tilastointiosio kehittyy palvelun aukeamisen jälkeen. Tilastointi tärkeää erityisesti lainauskorvauksiin liittyen. Mikäli kunta ei liity yhteiseen e-kirjastoon, kunnan on toimitettava tilastot e-lainoista Sanastoon lainauskorvauksia varten. Kirjautuminen palveluun tapahtuu kuntatiedon pohjalta. Palvelussa mukana olevat kunnat saavat kuntakohtaiset tilastot palvelun käytöstä.

Sisällöt, palvelun käyttö ja kehittäminen

Aineistohankintaprosessi on käynnistetty helmikuussa. Tarjouspyyntöjä on julkaistu neljä kappaletta: kotimaiset e- ja äänikirjat, ruotsinkieliset Suomen ulkopuolella julkaistut e- ja äänikirjat, englannin ja muun kieliset e- ja äänikirjat, sekä digitaaliset lehdet. Tarjousten pohjana on hintakorit, joissa on tietty määrä nimikkeitä, vertailu pohjautuu hintaan ja laatuun.

Kotimaisen aineiston tarjouspyyntö on jo julkaistu. Ruotsin- ja englanninkielistä aineistoa koskeva pyyntö julkaistaan 1. 11 ja lehtiä koskeva tarjouspyyntö 15.11. Kotimaisen aineiston toimittaja on tiedossa vielä marraskuun aikana. Tavoitteena on tehdä sopimus joulukuun puolessa välissä. Seuraava sopimus siitä kahden viikon päästä, ja sitä seuraava edelleen kahden viikon päästä.
Helsingin kaupunki toimii hankintayksikkönä vielä näissä hankinnoissa. Hankinnoista on tehty erillinen siirtosopimus, jossa Kansalliskirjasto sitoutuu ottamaan vastaan aineistot.

Kirjastotyöryhmät aloittavat aineistovalinnan tammikuun alussa. Työryhmiin voi ilmoittautua, vaikka oma kunta ei olisi liittymässä sopimukseen.

Kustannukset

Ensimmäisen vuoden maksu kunnille alkaa 1.5. Kansalliskirjastolta toivotaan kuitenkin joustoa maksujen suhteen, mikäli kunnat eivät aikataulullisista syistä voi liittyä heti palvelun alussa mukaan.

AKE-linjaan tulevat asiat ja kokousjärjestelyt

AKE-linjakokous pidettiin tänä syksynä 4.10, ohessa kokouksen muistio. Käsiteltävää asiaa oli paljon. Onko syytä rajata vielä tarkemmin AKE- linjakokoukseen tuotavia asioita?

On esitetty myös ehdotus, että AKE-koordinaattorit voisivat tuoda asioita AKE-johdon kokoukseen, ja AKE-johto voisi tarpeen mukaan siirtää niitä AKE-linjaan ratkaistavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaisi, että AKE-johtajien kokous olisi ensin, ja sen jälkeen AKE-linjakokous. AKE-johdon kokous on vain kerran vuodessa syksyllä, joten tämä koskisi siis vain syyskokousta, ellei toisin päätetä.

OKM aloittanee ensi syksynä AKE-kirjastojen tapaamiset uudelleen. Syksyn AKE-linja pyritään pitämään siten, että kauempaa tulevat osallistujat pääsisivät samalla matkalla sekä OKM-tapaamisiin, että syksyn AKE-linjaan. Syksyn AKE-linja pidetään edelleen lähikokouksena Helsingissä. Johtajakokous pidetään syksyllä teknisenä päätöskokouksena. Päätöksiä vaativat asiat kuten Libopin rahoitus ja toimintasuunnitelma käsitellään syksyn johtajakokouksessa. Muut ehdotetut AKE-linjan asiat käydään lävitse johtajakokouksessa, ja ne siirtyvät tarpeen mukaan edelleen AKE- linjakokoukseen.

Kevään AKE-linja on etäkokous. Kevään kokouksessa käsitellään kansalliset työryhmät, sekä valtakunnalliset erityistehtävät. Erityistehtäviltä toivotaan n. 15–20 min. kestävää katsausta edellisen vuoden toiminnan tuloksista, ja alkavan vuoden toimintasuunnitelmasta.

Vankiloissa tapahtuva lukutaitotyö

Tilannekatsaus asiasta Rebekan johdolla.

Tämä vuosi on uuden toimintamallin kannalta kokeiluvuosi. Jokainen kunta hakee itse toimintaan avustuksen. Vankilatoimintaa tullaan todennäköisesti jatkamaan niillä tutuilla toimintamuodoilla, joita AKE-kirjastoilla on aikaisemmin ollut. Lukemisen edistäminen on päätehtävä. Iltasatutoimintaa on toivottu jatkettavan. Turku selvittelee tähän liittyviä teknisiä ja tekijänoikeudellisia asioita osana Turun koordinoivaa tehtävää.

Muut ajankohtaiset asiat

Ei muita käsiteltäviä asioita.