Kokousaika ja -paikka
Etäkokous 8.10.2021 klo 10.00 - 12.30
Puheenjohtajana Katri Vänttinen ja sihteerinä Aija Laine
Yhteinen oppimisalusta Liboppi, rahoitus ja toiminta
Toimituskunta on tehnyt pohjaehdotuksen rahoitusmallista, jonka pohjalta yksi AKE-kirjasto hakisi rahoituksen Libopin ylläpitoon ja kehittämiseen, sekä yhteiseen sisällöntuotantoon. Rahoituksen määrän päättävät AKE-kirjastot yhdessä. Rahoitusta hakevaa AKE-kirjastoa voidaan tarvittaessa vaihtaa, kunhan toiminnan jatkuvuus taataan. Toimituskunta laatii vuosittain toimintasuunnitelman, jossa sovitaan sisällöntuotannon ja kehittämisen painopisteet.
Rahoitusmallista ja toiminnasta keskusteltiin AKE-linjassa 22.9, jossa sovittiin, että rahoitukseen liittyvät asiat käsitellään AKE/VAKE -johtajien kokouksessa 8.10.
Kokouksessa päätettiin seuraavasti:
Turku hakee ensi vuodelle 24 000 € Libopin tekniseen kehittämiseen ja sisällöntuotantoon. Valtion talousarvioehdotus kehittämistehtävien rahoitukseen vuodelle 2022 sisältää indeksikorotuksen 60 000 €. Suurin osa AKE- kirjastoista ja VAKE hakevat valtionavustuksen ensi vuodelle saman suuruisena kuin tänä vuonna. Tästä johtuen AKE-kirjastojen ei tarvitse huomioida hakemuksissaan Turulle siirtyvän summan vähentämistä omissa AKE-hakemuksissaan, vaan indeksikorotus kattaa Turun hakeman osuuden.
Tekninen kehitystyö ja ylläpito jää jatkossakin Turulle. Sisällöntuotannon vetovastuuta, ja tähän liittyvää rahoitusta, voidaan sen sijaan kierrättää jatkossa kahden vuoden välein.
Budjettiehdotuksen suhteen todettiin, että teknisen puolen kustannukset ovat vielä arvioita ja määräytyvät tarkemmin, kun kilpailutus on tehty. Viestintäbudjetin todettiin olevan suurehko, toimituskunnan toivotaan pohtivan vielä sen suuruutta. Teknisen osuuden valmistuessa resurssien pääpaino tulisi siirtää sisältöihin.
Kuntakohtaisista kirjautumisista todettiin, että tätä työtä ei voi ostaa AKE- rahoituksella.
Toimituskunnan toimintakaudesta päätettiin, että se on toistaiseksi voimassa oleva. Mikäli joku toimituskunnan jäsen lopettaa, alueilla tai Vakessa, katsotaan sijaiset tarvittaessa. Tärkeää on, että jokaiselta alueelta on edustaja toimituskunnassa. Puheenjohtajavastuu tarkastetaan sisältövastuun siirtyessä.
AKE-linjan pohjalta esiin nousseita asioita
AKE-linjan pohjalta ei ollut tarvetta keskustella muista asioista kuin Liboppi-kokonaisuudesta.
Tässä yhteydessä pidettiin myös lyhyt esittelykierros, koska Sanna Bondas oli ensimmäistä kertaa mukana kokouksessa. Vake-toiminnan osalta Matti Sarmela viittasi viime vuonna ilmestyneeseen Vake-toiminnan esitteeseen (pdf).
Osaamisen kehittäminen kirjastoissa – haastattelututkimus
Aija on haastatellut kirjastojen henkilökuntaa eri puolilta Suomea. Haastattelukierros alkoi alkuvuodesta 2020, mutta pandemian vuoksi keskeytyi. Toinen osa haastatteluista toteutettiin tämän vuoden keväällä ja kesällä. Tutkimuskooste on nyt valmis. Käydään lävitse haastattelujen tuloksia.
Haastattelututkimuksen pohjalta käytiin keskustelu, jossa nousi esille monia ajankohtaisia aiheita. Kirjastolain määrittelemä tehtäväkenttä on laaja, mutta rahoituksessa tehtävien runsaus ei vastaavasti näy. Erityisen haasteellista toiminta on pienille kirjastoille, mutta myös isot kirjastot joutuvat pohtimaan toiminnan mahdollisuuksia ja rajoja.
Pohdittiin myös, mistä henkilökunnan kokema kiire johtuu. Syitä voivat olla esimerkiksi vaikeus rajata tehtäviä ja karsia vanhoja toimintatapoja, kognitiivinen kuormittuneisuus, tietotulva ja tiedonhallinnan yhä monimutkaisempi kokonaisuus.
Keskusteltiin myös työhyvinvoinnista ja nuorten työntekijöiden uupumisesta. Osaamisen kehittämisen kokonaisuudessakin on syytä huomioida, että koulutustarjonta on kohtuullista ja harkittua.
Haastattelukooste on julkaistu Kirjastot.fin verkkosivuilla (pdf), ja tuloksia käsitellään myös YKN:n kokouksessa marraskuussa.
Muut esille tulevat asiat
Ritva Nikola Oulusta valittiin AKE-kirjastojen e-lehtiaineistojen kilpailutustyöryhmän vetäjäksi. Työryhmän tehtävänä on edistää neuvotteluja FinElibin kanssa yleisten kirjastojen e-lehtiaineistojen kilpailutuksen aloittamisesta.
Yleisten kirjastojen neuvoston kokous on 17. – 18.11. Joensuussa hybridikokouksena.