Kommentoi vastausta

Sanot, että "Käytännössä miinusääniin perustuva vaalijärjestelmä olisi mahdollinen vain, jos vaaleissa käytettäisiin suljettuja puoluelistoja. Tällöin äänestäjä voisi päättää, äänestääkö tietyn puolueen ehdokkaita vastaan. Suomalaisessa vaalijärjestelmässä äänestetään kuitenkin yksittäisiä ehdokkaita. Esimerkiksi Helsingissä äänestäjä joutuisi arvioimaan kymmenien ehdokkaiden joukosta, kenelle antaisi miinusäänen."

Eikö tämän voisi helposti kiertää siten, että henkilö siis antaa miinusäänen PUOLUEELLE eikä ehdokkaalle ja vaalien lopussa lasketaan ensin normaalisti henkilöehdokkaiden plusäänet ja SEN JÄLKEEN otetaan miinusäänet huomioon ehdokaspaikkojen jaossa.

Jospa vaikka 10 paikkaa jaettaisiin vielä lopuksi miinusäänien perusteella. Esim.

KOK saa eniten miinusääniä, toiseksi eniten saa PS, kolmanneksi eniten VAS jne

KOK saisi normaalien vaalien mukaan 20 paikkaa eduskuntaan ja VAS saisi vaikkapa 10.

Nyt miinusäänet huomioiden tilanne muuttuisi siten, että eniten miinusääniä saanut puolue menettäisi esim 5 paikkaa ja vähiten miinusääniä saisi lisäpaikkoja.

Vaikea siis sanoa täsmällisiä määriä, mutta sehän on vain pieni uudelleen jako jonka vaihteluväli voisi olla esim. 5 paikan menetys maksimissaan ja 5 lisäpaikan saanti maksimissaan.

Ehdokaslistoilta moni siis nousisi varasijoilta eduskuntaan ja vastaavasti miinusääniä rohmunneet "inhotut" puolueet menettäisivät jo valittuja ehdokkaita X määrän verran varasijalle.

Yksinkertaista loppujen lopuksi.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.