Kommentoi vastausta

1)

Suomen lain mukaan tekijänoikeus syntyy teokseen. Hahmo ei ole teos, joten Suomessa siihen ei ole tekijänoikeutta. Tämä ei ole pelkästään oma tulkintani, vaan myös opetus- ja kulttuuriministeriön alainen tekijänoikeusneuvosto on ottanut asiaan tämän kannan useissa lausunnoissaan (esim. TN 1986:8; TN 1993:25; TN 2006:16; TN 2018:12).

Tämä puhe tekijänoikeudesta jonkun kuolleen klassikkokirjailijan hahmoihin liittyy angloamerikkalaiseen oikeuskulttuuriin, jolla ei ole Suomessa mitään merkitystä. Sophie Hannahilla on kyllä Suomessa tekijänoikeus kirjoittamiinsa romaaneihin, koska ne ovat tekijänoikeuslaissa tarkoitetun kaltaisia teoksia. Mutta jos hän olisi kirjoittanut ja julkaissut ne Suomessa, hänen ei siis olisi tarvinnut edes pyytää lupaa Agatha Christien hahmojen käyttöön.

2)

Vastauksen viimeinen kappale "Muualta peräisin olevien teosten tekijänoikeudet ovat voimassa yleensä 50 vuotta tekijän kuolinvuoden päättymisestä. Jos teoksen alkuperämaassa taataan teoksille tätä pidempi suoja-aika, on suoja-aika sama myös Suomessa, kuitenkin korkeintaan 70 vuotta tekijän kuolemasta" pitää teknisesti ottaen paikkansa, mutta "yleensä"-sana on harhaanjohtava, koska suoja-aika on tätä nykyä niin yleisesti juuri tuo 70 vuotta tekijän kuolinvuodesta. Esimerkiksi Euroopassa ainoat maat, joissa se on 50 vuotta, ovat Valko-Venäjä, Monaco ja San Marino:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries%27_copyright_lengths

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.