Kommentoi vastausta

Tutkin asiaa hakemalla avoimen verkon ulkopuolisista (vuoden 1939 jälkeen ilmestyneistä) Kansalliskirjaston digitoimista lehdistä. Ilmaus "liinat kiinni" vaikuttaa sinänsä yleistyneen vasta hyvinkin myöhään, 1970-luvulta eteenpäin, mutta sitä näyttäisi silti pitkään käytetyn ensisijaisesti hevosen vauhdin hidastamisesta raviurheilussa yms. yhteyksissä. Osittain tämä on tosin "tilastoharhaa", joka johtuu siitä, että Hevosurheilu-lehti löytyy digitoituna koko ilmestymisensä ajalta. Mutta myös normaaleissa sanomalehdissä ilmausta käytetään useimmiten juuri ravihevosen ohjaamisesta (esim. Ilta-Sanomat 27.12.1976, 3.10.1977, 20.8.1979; Etelä-Suomen Sanomat 21.1.1980, 23.5.1982; Uusi Suomi 17.4.1983).

Autolla jarruttamisesta löytyy sen sijaan saman ajan lehdistä vain joitakin hajaosumia. Toistaiseksi varhaisin näyttäisi olevan Pargas Kungörelser -lehdessä 14.12.1972: "– – joskus saattaa eteen tulla tilanne, että on jarrutettava todella tehokkaasti, kuten rallikielessä sanotaan, polkaistava 'liinat kiinni'." Toisaalta jarruliinat-sanaa on kyllä käytetty rumpujarrujen kitkapinnoista jo paljon aiemmin, ainakin jo 1930-luvulla - mikä mitä ilmeisimmin on vaikuttanut "liinat kiinni" -ilmauksen siirtymiseen ajan myötä hevosista autoilun maailmaan, ikään kuin sanaleikkimäisesti.

(Kysyjä on oikeassa siinä, että ne eivät "näytä liinoilta", mutta kyseessä voi olla svetisismi. Ruotsin lina tarkoittaa vähän kaikenlaisia köysimäisiä tai vaijerimaisia esineitä, ja se on paljon laajemmassa ja arkisemmassa käytössä tässä merkityksessä kuin suomen liina.)

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.