Kommentoi vastausta

"Onko Suomen saamelaisperuskouluissa pakko opetella sekä suomea että ruotsia?"

Saamelaisten kotiseutualueeseen kokonaan kuuluvien kuntien (Enontekiö, Inari, Utsjoki) peruskoulujen opetussuunnitelmien tarkastelu tuotti seuraavanlaisia havaintoja. Osa tiedoista on julkaistu kuntien omilla verkkosivuilla, osa taas löytyi peda.net-sivuston kuntakohtaisista osista. Lisäksi tuli vierailluksi Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Saamelaiskäräjien teksteissä.

Kotiseutualueella asuvilla saamen kieltä osaavilla on oikeus saamenkieliseen perusopetukseen, riippumatta siitä onko saame rekisteröity heidän äidinkielekseen. Tarjonnasta päättää kukin kunta. Saamen kielten opetuksen ja saamenkielisen esi- ja perusopetuksen sekä lukiokoulutuksen piirissä oli koko maassa lukuvuonna 2020 - 2021 yhteensä 710 oppilasta.

Useissa peruskouluissa on tarjolla saamenkielistä opetusta alimmilla luokilla, ja suomen kielen osuus kasvaa vähitellen. Saamelaisimmissakin kunnissa on samassa alakoulussa sekä suomen- että saamenkielisiä luokkia. Lisäksi on kielikylpyluokkia.

Ei löytynyt sellaista peruskoulua, jossa suomi ei olisi viimeistään yläasteella sekä oppiaineena (äidinkielenä tai äidinkielenomaisena) että opetuskielenä - eikä koulua, jossa ruotsin kieli ei tulisi oppiaineeksi siinä vaiheessa. Norjan läheisyys mainittiin eräissä kunnissa ruotsinopetuksen sisältöön vaikuttavana.

- -
Minkähän vuoksi kysymys ja kirjaston vastaus on jätetty vaille asiasanoitusta? Ei ollut aivan helppo löytää kysymystä ja kommenttiketjua, joka jäi talvella pohdituttamaan.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.