Kommentoi vastausta

Totta. Minäkin veikkaan, että viikonlopun käsite on yleistynyt ja selkiytynyt puheessa ja mediassa silloin, kun lauantait muuttuivat sekä kouluissa että monissa työpaikoissa vapaiksi.
Se liittynee myös eräiden kirkollisten pyhien sijoittamiseen lauantaiksi - mitä asiaa sittemmin vatkattiin suuntaan ja toiseen. Sekä siihen, että nykyään yhä vähemmän ihmisiä kuuluu kirkkoon ja mieltää sunnuntainsa jotenkin muista vapaapäivistä eroavaksi, ynnä siihen, että nykyaikainen palveluyhteiskunta vaatii yhä useamman eri palvelun toimivan pyhäisinkin. Ts. "pyhä" ei enää erotu muista päivistä.
Itsekin (vm. -52) toivotan usein luontevasti hyvää pyhää. Edelleen.
Pyhänseutu alkoi lapsuudessani siloin, kun kirkonkellot soittivat lauantai-iltana klo 18 pyhän alkaneeksi. Silloin monet lopettivat arkiset työnsä ja keskittyivät "pyhän" viettoon. Ts. kirkkoon kuuluvat menivät kirkkoon sunnuntaina, useimmiten klo 10, tai kuunneltiin jumalanpalvelusta radiosta, ne keillä oli radio.
Lauantai-iltaisin käytiin tansseissa, mutta sinnekään ei saanut mennä ennen kuin oli käynyt rippikoulun.
Joskus 60-luvun lopulla oli vallan ihmeellistä, kun Hgin Asematunneliin avattiin kaupat, jotka olivat auki sunnuntaisinkin. Ovien takana odotti kaupan aukeamista pitkät jonot.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.