Kommentoi vastausta

Kommentoin tätä kysymystä ja vastausta peräti 19 vuoden viiveellä, koska päädyin siihen tuolta "Samankaltaisia kysymyksiä" -sivupalkista, ja koska joku muu voi päätyä siihen etsiessään vastausta samaan kysymykseen.

Tekijänoikeus, erotuksena kustannusoikeudesta, syntyy teoksen tekijälle itselleen. Tekijänoikeuden kertoo kirjoissa tyypillisesti nimiölehden kääntöpuolella oleva merkintä, jossa on ©-symboli ja vuosiluku. Tuossa mainitussa Viktor Franklin kirjassa siellä esimerkiksi lukee "Copyright © 1969, 1988 by Viktor E. Frankl". Frankl on vain aikoinaan tämän nojalla tehnyt sopimuksen, joka määrätyksi ajaksi antaa määrätylle taholle kustannusoikeuden eli oikeuden julkaista kirja ja pitää sitä myynnissä sellaisin-ja-sellaisin ehdoin.

Jos haluaa selvittää, kenellä jonkin kirjan käännösoikeudet ovat, kannattaa kustantajan lisäksi tästä syystä yrittää olla yhteydessä itse tekijään, tai jos hän on kuollut, hänen lähiomaisiinsa, joille tekijänoikeus on siirtynyt perintönä. Kun kirja esim. myydään kustantajalta loppuun eikä siitä enää oteta uusia painoksia, kustannusoikeudet palautuvat tyypillisesti takaisin tekijälle. Ja vaikka näin ei olisikaan, tekijänoikeuden omistaja tietää silti parhaiten kertoa, kenelle tekijänoikeuteen pohjaavat oikeudet ovat parhaillaan luovutettuina ja missä laajuudessa.

Tässä tapauksessa ongelmaan on selvästi löytynyt ratkaisu, koska kyselty Viktor Franklin teos ilmestyi suomeksi vuonna 2005, kysymystä seuraavana vuonna, nimellä "Logoterapia - avain mielekkääseen elämään". Mutta selvitin huvikseni, kenellä hänen tekijänoikeutensa Suomen lain mukaan olisivat. Ja selvisi, että hänen leskensä Eleonore (Elly) Frankl on ilmeisesti yhä elossa 97-vuotiaana - Viktor Frankl -instituutin verkkosivuilla hänet listataan sen hallituksen jäsenenä, ja googlaus löysi myös viime marraskuussa hänelle esitettyjä syntymäpäiväonnitteluja.

(Jos kirjailijalla on jokin tuollainen nimikkoinstituutti tms., sekin voi pystyä kertomaan vastauksen hänen oikeuksiinsa liittyviin kysymyksiin.)

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.