Kommentoi vastausta

Anne Riski Altia-yhtiöstä selvitteli asiaa lisää, ja lähetti vastaajalle (allekirjoittanut) 3.3. lisätietoa:

"Makea martini-cocktail Gambina tuli myyntiin 1933 Viinake Cocktail- sarjaan, sen ensimmäisenä tuotteena. Tuote on saanut inspiraationsa Sweet Martinista, joka on perinteinen ginistä ja punaisesta vermutista sekoitettu drinkki.

Gambina ( alunperin 28,5% alc, sokeria 120 g/litra) oli 1950 ja 1960 luvuilla väkevin B-ravintoloista saatava alkoholijuoma. Nykyinen Gambina on 21% ja sokeriakin vähemmän eli 100 g/litra.

Alko perusti tisleosaston vuonna 1932. Osastolla valmistettiin erilaisia alkoholijuomien maustamiseen käytettäviä maustetisleitä, -uutteita ja -liuoksia mm. giniin, akvaviittiin ja glögeihin ja muihin maustettuihin viinoihin ja viineihin.

Dipl. insinööri Veikko Ollilainen kehitti ja valvoi uutteiden ja tisleiden valmistusta alusta alkaen. Myös kaikki Alkon alkuaikojen tuotteet punssia lukuun ottamatta ovat Veikko Ollilaisen kehittämiä.

Tuotteissa hän hyödynsi kehittämiään maustetisleitä ja -uutteita sekä ulkomaisia astiatavaroita, aluksi viinejä ja viskiä myöhemmin myös konjakkia ja rommia.

Gambina sekoitetiin ilmeisesti alkujaan Rajamäen tehtailla mutta kuljetettiin astioissa Helsinkiin pullotettavaksi mm. Lönnrotinkatu 32:een, jossa toimittiin 1938 huhtikuuhun asti.

Uusi Alkon Salmisaaren tehdas aloitti pullotuksen loppuvuonna 1940 ja Salmisaaren tehtaan sulkemisen jälkeen 1990-luvulla Gambinan valmistus ja pullotus palasi juurilleen Rajamäen tehtaille."

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.