Kommentoi vastausta

Ohhoh, olipas saamaton vastaus.
Tosin, kysymyskin oli epämääräinen.
Olisi kannattanut kysyä, ovatko kantasuomalaiset sukua mongoleille. Tällöin ainakin suomenruotsalainen väestö (ahvenanmaalaisetkin) olisivat suodattuneet pois. Tiedetään varsin hyvin, miten selvä geneettinen kuin myös kulttuurinen, sosiaalinen ja terveysasioissakin näkyvä ero näiden kahden etniteetin välillä jyrkimmillään vallitsee. Poroila sotkee suomalaisiksi myös saamelaiset, vaikka myös he ovat tehneet selväksi sen, että ovat nimenomaan saamelaisia, eivätkä suomalaisia. Mutta koska suuri osa muinaisaikojen saamelaisista kävi kauppaa ja elelikin suomalaisten likellä, näkyy tämäkin perimä esimerkiksi Itä-Suomen väestössä (17%:lla saamelaisperimää). Pohjois-Suomessa tietenkin lähes kaikilla vanhoilla suomalaissuvuilla on saamelaisia esivanhempia.

Suomalaisten ylivoimaisesti yleisin isälinja, itäsuomalainen N1c1 -haplotyyppi on muinaisaasialainen, lähtöisin eteläisestä Kiinasta n. 20 000 vuoden takaa.
Toiseksi yleisin Y-linja on skandinaavinen (eteläruotsalainen) I1d3 haploryhmä. Näiden lisäksi esiintyy R-linjoja, yhteensä noin 10%:lla suomalaisista miehistä.

Naisten periyttämistä äitilinjoista, eli mtDNA -haplotyypeistä ylivoimaisesti yleisimmät ovat ikivanhat eurooppalainen H ja länsivenäläinen U5. Kolmanneksi yleisin (8%) W1-äitilinja, joka syntyi ehkä jossain Kaspianmeren pohjoispuolilla n. 15 000 vuotta sitten. Suomen naiset ovat siis joko muinaisia etelä- tai itäeurooppalaisia tai muinaisia keskiaasialaisia.
Entisaikojen luonnollisessa selviytymistaistelussa DNA:n mitokondrion energiatehokkuudella on ollut ratkaiseva merkitys jääkauden vallatessa Eurooppaa. Siksi U5-tyypin varhaiset alaryhmät (kuten U5a1 ja U5b1) syrjäyttivät muut alaryhmät.

Tässä siis hieman alustusta, mitä suomalaiset ovat, miksi he ovat tällaisia ja miksi he ovat erilaisia - siis mistä he tulevat.

Valitettavasti mongoleiden vaikutuksista suomalaisten perimään en osaa tarkasti vastata. Mongolithan valloittivat itäistä ja osin Keski-Eurooppaa noin vuosien 1200-1280 välillä. Suomalaisten alueIlle he eivät juuri tulleet - rajana pidetään Kannasta ja Laatokan etelärantoja. Novgorodin hallitsijan Rurikin kerrotaan naittaneen tyttäriään mongoleille saadakseen valtaa - mutta tämäkään ei koske varsinaisesti suomalaisia kuin korkeintaan vähäisissä määrin.

Kantasuomalaiset, ja saamelaisetkin ovat siis aasialaista perua - mutta MUINAISaasialaista, joilla ei ole paljonkaan tekemistä nykyisten valtakiinalaisten, -japanilaisten tai -korealaisten ym. kanssa.

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.