Naapurimme kertoo aloittaneensa koulun 1959 Pakilan kansakoulussa Helsingissä. Koulurakennus oli valmistunut joitakin vuosia aikaisemmin. Rakennuksessa oli…

Kysytty

Naapurimme kertoo aloittaneensa koulun 1959 Pakilan kansakoulussa Helsingissä. Koulurakennus oli valmistunut joitakin vuosia aikaisemmin. Rakennuksessa oli vesijohdot ja viemäröinti, mutta naapurimme mukaan oppilaat joutuivat käyttämään piharakennuksessa olevaa ulkovessa. Pitääkö tarina paikkansa?

Vastaus

Vastattu

Valitettavasti ei löytynyt rakennuspiirustuksia, joista asian olisi voinut tarkistaa. Sinänsä ulkovessa on täysin mahdollinen, koska sellainen oli monessa muussakin koulussa. Esimerkiksi omassa koulussani aikoinaan oli ulkovessa, joka tosin oli ihan normaali vesivessa, johon kuljettiin ulkokautta.

0 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Oma kokemus on 1950-luvulla rakennetusta kolmen luokkahuoneen kyläkoulusta Pohjois-Karjalasta. Siellä oli myös juokseva vesi (ja opettajat ja talonmies jopa asuivat toisesta päästä kaksikerroksisen koulurakennuksen yläkerrassa), mutta oppilaille oli vain ulkokäymälät, kunnes 1980-luvun alussa tehdyssä peruskorjauksessa rakennettiin vesivessat.

Kävin kansakoulua maalaiskylässä ja oppikoulua lähimmässä pikkukaupungissa kerrostaloalueella. Kumpikin koulutalo oli valmistunut 1950-luvun alussa. Molemmissa käynti oppilasvessoihin oli samasta pihasta, jossa odotettiin aamulla kellonsoittoa ja vietettiin välitunnit. Jos sisäänkäynnin sijainti tekee näistä vesivessoista "ulkokäymälöitä", niin nämäkin kuuluivat samaan kategoriaan. Tarkoittikohan kysyjän kuulema tarina kuitenkin niin sanottuja puusee-tyyppisiä vesi- ja viemärijohdottomia käymälöitä, siis erilaista kuin vastaajan kuvaama modernimpi ratkaisu?

Minä olen myös aloittanut kansakoulun käyntini samana vuonna, ja siinä pienessä kolmen luokkahuoneen koulurakennuksessa oli kyllä vesijohto ja viemäröinti, koska muistan hyvin, kuinka jouduimme aina ennen ruokailua pesemään kädet käsienpesualtaassa, samoin koulun eteisessä oli jonkinlaiset pienet pesu- ja juomavesialtaat.
Mutta käymälät oli niitä sen ajan puuhuuseja, ihan erillinen rakennus koulun pihassa ja toinen puoli pojille, toinen tytöille.
Tosin tämä rakennus ei ollut alunperin edes kouluksi rakennettu, vaan siinä oli toiminut joku pienimuotoinen tuotantolaitos.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.