Mitkä oli suosituimmat iskelmät vuonna 1953

Kysytty

Mitkä oli suosituimmat iskelmät vuonna 1953

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

1950-luvulla kerättiin jo singlemyyntilistoja, mutta niiden tiedot olivat joskus vajavaisia, eikä tarkkoja myyntilukuja kerrottu. Listat perustuivat aluksi kymmenen musiikkikaupan ilmoittamiin tietoihin. Esittäjiä ei myöskään alkuvuosina ilmoitettu, vaan kappale saattoi päästä suosioon useiden esittäjien versioina. 

1953 listoilla on ykkösinä kolme kappaletta, joista mikään ei ole suomalainen iskelmä. Ensimmäisenä on Louis Armstrongin / Georgia Gibbsin Kiss of Fire, joka piti ykkössijaa yli puoli vuotta. 1.8.-1.10. ykkösenä on ollut Evelyn Künneken Egon ja loppuvuonna Percy Faithin / Mantovarin The Song from Moulin Rouge.

Suomalaisia iskelmiä löytyy sen sijaan seuraavilta sijoilta pitkin vuotta. Muun muassa seuraavat kappaleet löytyvät listoilta: Minä soitan sinulle illalla (Matti Louhivuori), Hopeahääpäivänä (Erkki Junkkarinen), Metsäkukkia (Olavi Virta), Vanhan vaahteran laulu (Veikko Tuomi), Tulisuudelma (Olavi Virta ja Metro-tytöt), Pariisin taivaan alla (Pirkko Jaakkola / Lasse Pihlajamaa), Keltainen ruusu (Pirkko Jaakola), Hiljainen kylätie (Metro-tytöt) ja Juokse sinä humma (Tapio Rautavaara).

Osa kappaleista oli listoilla jo vuoden 1952 puolella. Lisäksi listoilta löytyy jonkin verran ulkomaalaisia kappaleita, kuten esimerkiksi Patti Pagen You Belong to Me ja muitakin Evelyn Künneken kappaleita kuin jo mainittu Egon.

Tiedot on poimittu erinomaisesta Jake Nymanin toimittamasta teoksesta Suomi soi 4: Suuri suomalainen listakirja. Kirjassa on myyntilistat vuodesta 1951 alkaen sekä muita mielenkiintoisia listoja, kuten jukeboksien suosituimpia kappaleita. Lisäksi sarjan ensimmäisessä osassa Suomi soi 1: Tanssilavoilta tangomarkkinoille on tietoa 1950-luvun musiikista. Näihin kannattaa tutustua, jos asia kiinnostaa enemmänkin.

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Suoratoistopalveluista löytyy nykyään Toivelauluja-niminen sarja, johon on koottu samoja lauluja, joiden sanat julkaistiin vuosina 1949–83 ilmestyneissä Toivelauluja-vihkosissa (mikä kertoo niiden suosiosta vähintään yhtä paljon kuin levymyyntitilastot, jotka Suomessa vielä 1950-luvulla tosiaan olivat varsin epämääräisiä, kuten vastauksessa todetaan). Tämä on melko hyvä läpileikkaus suomalaisesta musiikista kultakin vuodelta. Vuoden 1953 vihkoja vastaavat:

Toivelauluja 11: https://www.youtube.com/watch?v=1_nND6rAiXU&list=OLAK5uy_lXmg4uvSRpnVMu…

Toivelauluja 12: https://www.youtube.com/watch?v=Ycsd190i-vw&list=OLAK5uy_nC-eS2IXn5ek2d…

Toivelauluja 13: https://www.youtube.com/watch?v=pczmDvoSFJs&list=OLAK5uy_mrRVvSfREPW_vm…

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.