Olisin kysynyt Hämeenlinnassa sijaitsevasta "Pyövelin-mäestä". Onko joskus oikeasti toiminut mestauspaikkana,- ja jos, niin milloin? Olisi myös…

Kysytty

Hei! Olisin kysynyt Hämeenlinnassa sijaitsevasta "Pyövelin-mäestä". Onko joskus oikeasti toiminut mestauspaikkana - ja jos, niin milloin? Olisi myös mielenkiintoista tietää minkälaisista rikoksista rangaistiin mestaamalla, ja onko kyseisellä paikalla teloitettu ns."nimi-henkilöitä"- ja muutenkin että kuinka paljon on paikalla porukkaa mestailtu-siis jos ylipäätään on..?

Vastaus

Vastattu

Hämeenlinnan Pyövelinmäestä löytyy Hämeenlinnan kaupunkiuutisten nettiartikkeli Pyövelinmäen Pietari mestasi ympäri Suomea, joka ilmestyi 27.1.2017 (https://www.hameenlinnankaupunkiuutiset.fi/paikalliset/4858081). Julkaistut Kaupunkiuutiset säilytetään kirjastossamme, eli artikkelin voi pyytää luettavaksi myös paperiversiona Hämeenlinnan pääkirjastossa. 
Lyhyet kappaleet Pyövelinmäestä löytyvät myös teoksista Laitila, Inka-Maria: Puistojen kaupunki (1995) (sivu 36) ja Hämeenlinnan kaupungin historia. 2. osa, Kaupungin historia Ruotsin vallan aikana (1926) (s.145-146).

2 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

Hei! Olisin kysynyt että missä Sipoossa on ollut mestauspaikka ja mitä niiden paikalle on rakennettu? Olisi mielenkiintoista tietää tarkemmin mestaus ajoista (vuosiluvut) , mestausmenetelmistät, syistä mitkä ovat johtaneet tuomioon, pyöveleistä ja mihin mestatut lopulta haudattiin. Onko kirjastosta saatavilla kirjaa/tietoteosta aiheesta ?Kiitos!

Mikko Moilasen teoksessa Kohtalona mestauslava: kuolemanrangaistus Suomessa 1500–1825 (2021) on luettelo teloituspaikoista, jossa Sipoon kohdalla:

"Sipoo. Paikka 1: Bålan. Kirkonkylä, Smedåkersbacken. Perimätiedon mukaan palvellut 1700-luvulla teloituspaikkana. Paikalla on nykyisin ruotsinkielinen yläaste. Smedåkersbacken on vuodesta 1821 lähtien toiminut hautausmaana. P 60° 22,372' ja I 25°15,528' (suuntaa antava sijainti). Paikka 2: Götstenen (Götankivi). Suurikokoinen maakivi tienvarrella Sipoon ja Porvoon pitäjien rajalla nk. 'Köötin metsässä'. Paikka sijaitsee Sipoon kirkosta kuutisen kilometriä itään. Kiinteä muinaisjäännös ja rajamerkki. P 60° 22,509' ja I 25°21,808'."

Teloitusmenetelmänä Suomessa oli yleensä mestaus, ts. kaulan katkaiseminen kirveellä. Sipoosta tunnetaan kuusi teloitusta 200 vuoden ajanjaksolta 1625–1825 (jota edeltävältä ajalta ei ole käytettävissä kattavia lähteitä, ja jonka jälkeen rauhanaikaiset teloitukset puolestaan loppuivat Suomessa kokonaan). Jos aihe kiinnostaa, niin Moilasen kirja kertoo lisää.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.