Missäpäin käytetään sanaa "ylttyä" ylettämiseen? Itse olen Vantaalta ja aina käyttänyt "ylttyä", mutta helsinkiläinen mieheni ihmettelee, kun käytän sitä. Vanhempani ovat Hämeestä ja Nurmijärveltä. Hänen vanhempansa Etelä-Pohjanmaalta. Mistäpäin Suomea sana tulee?
Vastaus
Terho Itkosen ja kumppanien Muoto-opin keruuopas lisävihkoineen mainitsee ylttyä-verbin esimerkkinä muissa kuin lounaismurteissa tavattavista sisäheittotapauksista, täsmentämättä kuitenkaan, miltä murrealueelta sana mahdollisesti on peräisin. Muista tutkimistani lähdeteoksista ei ollut apua. Kotimaisten kielten keskuksen Suomen murteiden sanakirjankin työstäminen on edennyt vasta l-kirjaimeen saakka (https://www.kotus.fi/sanakirjat/suomen_murteiden_sanakirja). Ehkäpä aktiivisten lukijoidemme avulla voisimme onnistua kartoittamaan, missä päin Suomea sana on tai on ollut käytössä.
Kommentit
Minä, 62 v., yltyn ja äitini oli hämäläinen (Lahti) ja isä Karjalan siirtolaisia. Äiti taisi enemmän ylttyä kuin isä.
Myös minä, 68 v. itähämäläinen, sanon lapsuudestani lähtien "ylttyä" enkä "ylettyä". Vanhempani sanoivat aina "ylttyä"; isä Hartolasta, äiti Pertunmaalta. Muidenkin kuulin siellä käyttävän tuota sanaa.
Torniojokilaaksosta ja tääläki yltytään.
Kemijokivarresta, enkä ole koskaan kuullut sanaa.
Punkalaitumella, kotikylässäni (molemmat vanhempani kotoisin sieltä) sanottiin myös ylttyä. "Yltyn jo ylähyllylle"
Eräs edesmennyt sukulaiseni etelä-Hämeestä pyysi kuulemma nuoremmiltaan apua, kun ei _käsittänyt_ ylähyllyltä jotain. Vanhempani olivat molemmat samalta suunnalta, eivätkä koskaan puhuneet ylttymisestä.
Murresanakirjan täydentäminen on edennyt n-alkuisiin sanoihin. Niinpä käsittää-sanalle todetut merkitykset levinneisyystietoineen ovat jo luettavissa:
https://kaino.kotus.fi/sms/?p=qs-article&sms_id=SMS_4ad21e53e4230c71172…
Käsittää-sana etymologisessa sanakirjassa, myös merkitys 'saada käsiinsä, tavoittaa, ottaa käsin kiinni'
https://kaino.kotus.fi/ses/?p=qs-article&etym_id=ETYM_fee798aa626a0e665…
Kommentoi vastausta