Minä päivänä olivat koulujen kevätjuhlat (ylioppilasjuhlat) Helsingissä touko-kesäkuussa 1974? Kiitos!

Kysytty

Minä päivänä olivat koulujen kevätjuhlat (ylioppilasjuhlat) Helsingissä touko-kesäkuussa 1974? Kiitos!

Vastaus

Vastattu
Päivitetty

Kevään ylioppilasjuhlat järjestetään perinteisesti kesäkuun ensimmäisenä lauantaina. Helsingin sanomien numero 1.6.1974 kertoo, että vuonna 1974 lakit saatiin kuitenkin jo edellisenä päivänä, perjantaina 31.5.

4 ääntä
Oliko vastauksesta sinulle hyötyä?
 
Haluatko jättää uuden kysymyksen? Lähetä se kysymyslomakkeen kautta.

Kommentit

"perinteisesti kesäkuun -- lauantaina" Mistä lähtien? Ei ollut minunkaan kouluaikanani aina lauantaina, vaan päivämäärän mukaan toukokuun lopussa. Omat lakkiaiseni olivat perjantaina ja edellisen kevään päättäjäiset torstaina, molemmissa päivämäärä 31.5.

Kirjasto: "Helsingin sanomien numero 1.6.1974 kertoo, että vuonna 1974 lakit saatiin kuitenkin jo edellisenä päivänä, perjantaina 30.5."

HS:n tilaajana luen verkosta näköiskopiota lauantain 1.6. lehdestä. Sivulla 10 otsikko "Koululaisten kesä alkoi", kirjoitus selostaa lähinnä uusien ylioppilaiden juhlia, mainiten kuitenkin "yli miljoonan koululaisen kesän alku ei suuresti näkynyt katukuvassa". En löydä tekstistä kohtaa, jonka mukaan perjantai olisi ollut päättäjäispäiväksi epätavallinen. Ja allakassakin se perjantai oli 31.5., toisin kuin kirjasto ilmoittaa.

Vuosikymmen myöhemmin Hesari perjantaina 1.6.1984 s. 21 "Suvivirsi iski jälleen". Pakinatyylinen kirjoitus Päivästä päivään -palstalla juuri koetuista koulun päättäjäisistä, kevätjuhlasta. Kuvassa rivi valkolakkisia, ehkä viemässä ruusuja hautausmaalle.

Koulujen kevään ylioppilasjuhlat (lakkiaiset, kevätjuhlat, päättäjäiset) järjestettiin perinteisesti toukokuun viimeisenä päivänä - niin kysymyksessä mainitulla 1970-luvulla kuin pitkään sitä ennen ja sen jälkeenkin. Ei kuitenkaan sunnuntaisin: esimerkiksi v. 1981, 1987 ja 1992 lakkiaiset olivat jo toukokuun viimeisenä lauantaina 30.5. ja selostuksia tilaisuuksista oli sunnuntain sanomalehdessä 31.5.

Ei sunnuntaisin, eikä aina lauantaisinkaan: "Lukuvuoden päättäjäisiä, kevätjuhlia ja ylioppilaiden lakkiaisia vietettiin helluntaipyhien aattona Suomen kouluissa." HS lauantaina 29.5.1982 s. 3

Lauantai oli kaksipäiväisen helluntain ensimmäinen pyhäpäivä, ja kouluissa juhlittiin perjantaina 28.5.

Minulla sattuu olemaan Ylioppilastutkintolautakunnan puheenjohtajan Erkki Kuujon nimikirjoituksella koristettu todistus, joka on päivätty "Helsingissä, 28. päivänä toukokuuta 1982".

Nykyinen käytäntö, jonka mukaan päättäjäiset ovat viikon 22. lauantaina (aikavälillä 30.5.-5.6.), tuli voimaan vasta joskus 1990-luvun alussa. Kuten täällä moni on maininnutkin, sitä ennen päättäjäiset olivat lähes aina 31. toukokuuta, ellei se päivä sattunut sunnuntaiksi (tai helluntain valmistuspäiväksi, jota vietettiin pyhäpäivänä vuosina 1973-1991). Myös jos 31.5. sattui maanantaiksi, saatettiin päättäjäiset pitää jo edellisenä lauantaina 29.5.

Kun asia tuli puheeksi lyhyen ajan sisään jo erään toisenkin kysymyksen kommenteissa kuin tämän, lähdin selvittämään sitä.

1.8.1985 voimaan tullut peruskouluasetus (718/1984) määräsi: "Oppilaiden koulutyö aloitetaan elokuussa ja päätetään viimeistään 6 päivänä kesäkuuta. Lukuvuoden koulutyön päättymispäivä voidaan sijoittaa myös lauantaiksi. Kouluhallitus määrää koulutyön aloittamispäivän ja päättymispäivän." Käytännössä tämä ei kuitenkaan lehtitietojen mukaan vielä merkinnyt muutosta aiempaan muuta kuin lähinnä joissakin Oulun ja Lapin läänin kunnissa, joissa kesän ja ulkoilukauden pitkälle elokuuhun jatkumisen vuoksi koulu alkoi myöhemmin ja vastaavasti loppui myöhemmin kuin muualla.

1.2.1991 voimaan tullut muutos peruskouluasetukseen (176/1991) merkitsi sitten siirtymistä nykyiseen järjestelmään: "Oppilaiden koulutyö aloitetaan elokuussa ja päätetään viikon 22 viimeisenä arkipäivänä." Eli muisteltu muutos tapahtui lukuvuonna 1991–92. Mutta koska vuonna 1992 viikon 22 viimeinen arkipäivä oli 30.5., niin ensimmäinen kesäkuun puolelle osunut päättäjäispäivä oli vasta 5.6.1993.

Kommentoi vastausta

Ei muotoiluja

  • Sallitut HTML-tagit: <i> <b> <s>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Verkko- ja sähköpostiosoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.