Mistä mahtaa olla peräisin mielessäni pyörivä lorunpätkä
"...älä parjaa älä pauhaa, älä riko luonnon rauhaa..." ?
Muistaakseni siinä on jotain muutakin ennen tuota kohtaa. Se on ehkä voinut olla jossain vanhassa koulukirjassa.
Vastaus
Loru on tuttu ainakin nykyisille keski-ikäisille. Sitä muistetaan rallatetun ainakin jo 1950-luvulla. Lähdettä tai tekijää ei kuitenkaan saatu selville. Siitä on myös useampia, vähän toisistaan poikkeavia versioita. Tässä yksi muistista kaivettu:
Älä tallaa nurmikoita
älä puita vahingoita
älä parjaa, älä pauhaa
älä riko luonnon rauhaa
älä tärvää mikk’ on somaa
vaali, suojaa toisen omaa.
Pari muuta löytyy näiltä sivuilta:
Kommentit
Muistan tuon olleen Aku Ankassa, ehkä 70-luvun lopulla- ei liene kuitenkaan alunperin sieltä
Oli myös ainakin 1969-74 vuosien aikana kansakoulun kirjassa, joku yhteiskuntaoppi tms.
Yhdistän tuon samaan oppiaineeseen, jonka piiriin kuului myös raittiuskilpakirjoitukset.
Mielestäni juuri tuo kysyjän esittämä sanamuoto oli Luonnonsuojeluliiton julisteessa, ehkä 1970-luvulla tai 1980-luvulla.
Kuusikymmenluvun koululainen muistelee, että siteerattu runo på svenska olisi ollut 1940-luvulla valmistuneessa ja pitkään käytetyssä ruotsin kielen oppikirjassa, jossa samalla selitettiin että teksti on (Helsingin?) kaupungin puistojen ohjekilvissä. Silloisessa ruotsinkirjassa lähes kaikki tarinat oli sijoitettu Suomeen.
Minulakin on muistikuva, että teksti oli Helsingin kaupungin käyttämä, mutta yhtään konkreettista paikkaa en muista, Pikemminkin taisi olla niin, että sitä toistettiin radiossa milloin missäkin yhteydessä, kuten kuunelmissa tms.
Oli ainakin meidän yhteiskuntaopin kirjassa kansakoulussa -69. Kirja todellakin liittyi jotenkin myös raittiuskilpakirjoituksiin. Voitin toisen palkinnon, kertolaskukynän, josta näillä kysymyspalstoilla on ollut aikaisemmin jo juttuakin.
Varhaisimmat lehtiesiintymät ovat jo yli sadan vuoden takaa, vuodelta 1923, jolloin tekstin kerrotaan esiintyneen Naantaliin pystytetyissä kylteissä: http://tinyurl.com/yxw7ze67
Olisikohan tämä se alkuperäinen alkulähde?
Kommentoi vastausta